Život na veresiju

Danijela Bajić
Život na veresiju

Svaki period života donosi svoje izazove, a na listu najizazovnijih odmah pri vrhu su se, ni krivi ni dužni, “progurali” studenti i to sa dobrom argumentacijom.

Nisu više dovoljne želja, trud i upornost da se postane akademski građanin, već novac i to je odavno svima jasno, a najviše roditeljima koji plaćaju troškove života jednog studenta.

Kada izračunaju koliko ih košta student i kolika su im prosječna izdvajanja iz kućnog budžeta za studiranje redom se hvataju za glavu, jer će mjesečni troškovi budućih diplomaca, koji ne budu imali tu sreću da dobiju krevet u studenjaku, isključivo za stanarinu, hranu, prevoz, knjige i odjeću iznositi 1.000 KM. Primjera radi, samo za pristojan doručak potrebno je izdvojiti najmanje deset maraka dnevno.

Pošto se za samofinansirajuće studente mora izdvojiti i dodatnih nekoliko stotina maraka za školarinu, ukupan trošak je popriličan i mnoge porodice to ne mogu da iznesu.

Zbog toga se često dešavaju slučajevi gdje se studentski planovi za budućnost pomiješaju sa prinudnim konobarisanjem u drugoj smjeni, dok je prva rezervisana za predavanja, a treća za učenje.

Tempo koji se na duže staze teško prati i proizvodi problematiku “vječnih studenata” i obnavljanja godina koje idu u krug, dok je sistem plaćanja za studiranje svake godine sve skuplji, ne prestaje.

To da studenti sve više rade regionalni je problem, što su u Hrvatskoj pokazala istraživanja “Evrostudenta”, odnosno projekta koje se bavi socijalnom dimenzijom studiranja.

Ona su pokazala da oni koji su u takvoj situaciji postižu lošije rezultate jer su primorani da fakultetske obaveze stavljaju u drugi plan.

U začaranom krugu onda moraju prenositi dio ispita, plaćati školarine i raditi još više.

Gdje je u svemu tome kupovina udžbenika, skripti i svakodnevnih drugih potrepština kao što su kozmetika ili odjeća?

Čak ni cijene kafe tokom pauza između predavanja nisu iste kao prije nekoliko godina - rijetko gdje mogu naći da su ispod dvije KM.

Očigledno je da je sve navedeno, bar jednim dijelom, odgovorno i za sve manju zainteresovanost za upis na pojedine fakultete.

Ako se trend nastavi, a sve govori da hoće, postaćemo svjedoci činjenice koja kaže da će i znanje postati luksuz. Za određeni broj studenata to je već sada slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana