Život na naknadama

Vedrana Kulaga Simić

Neto plata, topli obrok, naknada za odvojeni život, pa naknade za rad u radnim grupama, za rad u izbornoj bazi, za posjetu porodici, paušal, regres, prevoz... Sve su to naknade i povlastice parlamentaraca na nivou BiH.

A odavno je poznato da su oni najplaćeniji među svojim kolegama u regionu, pa i šire. Da je njihova platna lista "duga" pet, šest i pa i više od 7.000 maraka i to za mjesec i da bez obzira na to da li rade ili se odmaraju negdje na moru, planini ili u toplini svojih domova uredno dobijaju 713 maraka, mimo neto plate, samo zato što su, eto, poslanici i delegati i što rade ono što im je posao.

A šta rade u svojim izbornim bazama nekoliko puta godišnje, nije najpoznatije, za razliku od novca koji im stiže iz budžeta za, pretpostavlja se, uspješno obavljene poslove na terenu. Bez jasnih i javnih pravila, već kako poslanički klubovi odluče da rasporede hiljade maraka poreskih obveznika ove zemlje.

Na enormne izdatke za (ne)rad poslanika i delegata, koji žive na leđima onih koji su ih i postavili na te pozicije, u većini slučajeva analitičari, ekonomisti i predstavnici nevladinih organizacija godinama upiru prstom, a građani na sve to mogu samo da konstatuju da je parlamentarcima na nivou BiH plaćen svaki korak koji naprave.

Mnoge inicijative koje su imale za cilj smanjenje plata i prava izabranih poslanika i delegata u Parlamentu BiH su ili još u nekoj parlamentarnoj proceduri ili im se (što i ne treba da bude čudno) izgubio svaki trag. Skoro sve što se odnosilo na ovu oblast je ostalo mrtvo slovo na papiru, a hiljade maraka su i dalje odlazile svaki mjesec na račune onih koji bi trebalo da na kraju "presijeku" svoje platne liste. Za duplo, najmanje.

Zvanični podaci su pokazali da su na račune parlamentaraca BiH od januara do kraja novembra prošle godine legla više od 3,2 miliona, a pojedinačno su zaradili od 53.000 do 74.000 KM. Mjesečno su, dakle, primali između 5.000 i 7.000 KM. Po osnovu rada u izbornoj bazi 27 poslanika i delegata je u nekoliko navrata dobijalo mjesečno (valjda u zavisnosti od intenziteta rada) od 800 pa do 3.800 KM, tako da su pojedinci inkasirali lani, samo po tom osnovu i više od 6.000 KM.

A kolike su prosječne plate u BiH? Koliko je dug platni izvod onih koji finansiraju one koji nikada ne gledaju u novčanik prije nego što krenu negdje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana