Život na akciji

Marijana Miljić Bjelovuk

Sniženje, sniženje, akcija, akcija. To je ono što posljednjih mjeseci sve više stanovnika Srpske želi da čuje putem reklamnih blokova u medijima. Takođe, katalozi sa sniženjima proizvoda u tržnim centrima postali su traženiji od kupovine osnovnih životnih namirnica. Ti katalozi na ulazu nestaju brže nego što se prazne rafovi sa hranom.

Pomama za proizvodima na akcijama tek će postati naša realnost jer,  prema prognozama, cijene tek ima da odlete u nebo. Poskupljuje i poskupjeće apsolutno sve. Zbog toga, za najveći broj  stanovništva koji je ostao na domaćem tlu, tek slijedi borba za puko preživljavanje.

Nažalost, mnogi neće moći ni da uz pomoć tih akcija kupe ono što im je prijeko potrebno. Mjerkaće svaki fening. Obilaziće prodavnice, markete i tržne centre i tražiti kod koga su ulje, brašno, mlijeko i ostale namirnice jeftinije i za fening.

Naravno da ima i onih kod nas koji se neće susretati sa ovim problemom, koji žive, kao što bi naš narod rekao, kao bubreg u loju. Svi dobro znamo da oni u najvećem broju slučajeva kroje sudbinu države i entiteta. Oni nemaju problema sa ovim akcijama prodaje proizvoda na sniženju, već isključivo sa nekim drugim, dobro poznatim njima i njihovim bankovnim računima.

Naravno da je i u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo teško uticati na rast cijena hrane jer to dolazi izvana, ali i više je nego jasno da ni do sada niko od izabranih nam predstavnika u institucijama i na čelu države i entiteta nije ništa konkretno uradio da bi se ta poskupljenja ublažila i zaustavila. Sjete se pojedinih izmjena zakona i drugih propisa samo kada dođe “stani, pani”. I tada se po ustaljenom receptu ništa ne desi. Sve ubrzo padne u zaborav.

Da smo imalo uređena zemlja i da bar malo razmišljamo o položaju domaćeg stanovništva, te teme bile bi na dnevnom redu onda kada se ništa ne dešava, kada nema krize i panike. Ali od toga, kao i do sada, kod nas nema ništa. Niti će biti. Jer, izabrani političari imaju jedan pravac svoga djelovanja koji ne mijenjaju. Sa te rute skreću samo u slučaju ako u sporednim imaju neke koristi za svoj račun i one najbliže sebi.

Očigledno je da će stanovnici u ovoj borbi, kao i u većini do sada, biti prepušteni sami sebi. Tragaće za akcijama i postati eksperti u preživljavanju. To su radili i do sada. Samo će sada morati tragati za nekim dodatnim metodama preživljavanja. I ono malo pomoći što su dobili kroz rast plata i penzija je odavno nestalo. Inflacija je to progutala prije nego što se to prelilo u novčanik. Pitanje je i da li će biti nekog novog, mizernog povećanja, jer i o tim najavama sve rjeđe se priča u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana