Život i reforme

Marijana Miljić Bjelovuk

Da su u BiH neophodne hitne reforme, prije svega one u oblasti privrede, pokazale su i ocjene predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što su boravili u BiH.

U svom preliminarnom nalazu kao pohvalno su naveli to što ekonomija BiH bilježi oporavak, ali upozoravaju da je zbog usporenih reformi ili njihovog potpunog izostanka ostao gorući problem velikog broja nezaposlenih i malog privrednog rasta.

Da je uistinu tako, pokazuju i statistički podaci, koji su i te kako dobri ako uzmemo u obzir pokazatelje o izvozu i ekonomskom rastu, industriji, prilivu doznaka iz inostranstva.

Ipak, te pozitivne pokazatelje pokopavaju oni o padu stranih investicija, zatvaranju domaćih preduzeća, malim platama, minimalcu koji je ispod svakog prosjeka, te na stotine hiljada onih koji su evidentirani na biroima ili rade na crno.

Koliko god pojedini stručnjaci, kako domaći, tako i strani, u svojim analizama, na osnovu statističkih pokazatelja, iznosili ocjenu da ekonomija BiH ide uzlaznom putanjom i da se oporavlja, to građani u većini slučajeva i ne primijete jer se i dalje bore sa niskim primanjima ili nezaposlenošću.

Zbog toga, u onim oblastima u kojima je loša situacija i te kako vidljiva, nadležni treba da zasuču rukave i nešto konačno preduzmu kako bi, ako ništa drugo, zaustavili bar dalji pad tih pokazatelja.

To bi postigli i onda kada bi uradili sve ono što svake godine obećaju svojim građanima. A to im i duguju, jer su zahvaljujući njima upravo na tim pozicijama.

Hvaljenje dobrim, a u isto vrijeme zanemarivanje onog lošeg nikada ništa nije dobro donijelo nikome.

Nadležni su već formirali listu svojih planova za iduću godinu u kojima spominju investicije teške milione, pad sive ekonomije, smanjenje poreskih opterećenja, rast plata u privredi, poštivanje zakona i izradu novih...

Toga treba da se i drže da sa riječi pređu na djelo, ako žele dobro svojim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana