Zima u Lipi

Milijana Latinović

Uprkos grčevitoj borbi udruženja koja okupljaju povratnike u Unsko-sanskom kantonu, koji je već godinama žarište migrantske krize u BiH, da kampovi budu zatvoreni, a ilegalne izbjeglice deportovane tamo odakle su i došli, umjesto katanca u šatorski kamp Lipa, nadomak Bosanskog Petrovca, stižu kontejneri.

Srpski ministri u Savjetu ministara prošle sedmice nisu podržali ideju da Lipa i zvanično postane privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, nakon čega je najavljeno da će kamp biti rasformiran. Situacija se naprasno promijenila, pa je demontiranje šatora u Lipi dva puta odgođeno, a onda u ponedjeljak, u “pet do 12”, ipak odlučeno da migranti neće nigdje, bar ove zime.

BiH, a kamoli Lipa, nikada nije ni bila odredište izbjeglica, koji samo žele da zakorače na tlo Evropske unije. S obzirom na to da su evropske zemlje odavno zaštitile svoju teritoriju i migrante usmjerile prema granici BiH, oni više nemaju kuda. Naprijed ne mogu, a nazad ne žele da se vrate. Zbog svega toga strah se uvukao među lokalno stanovništvo, koje odavno ne spava mirno, a u strahu su i migranti, koji očigledno ne biraju sredstva u namjeri da pređu granicu.

Zbog svega što se dešavalo proteklih mjeseci, od krađe automobila, provala u kuće lokalnog stanovništva, do pucnjave i ubistava, nije ni čudno što stanovništvo nadomak Lipe ponovo u strahu dočekuje i ispraća svaki novi dan, jer ko zna šta ih čeka ove zime i kakvom proljeću da se nadaju.

Oni koji su odavno trebali da zasuču rukave i problem sasijeku u korijenu nisu uradili ništa. U BiH su se slili milioni maraka iz raznih evropskih fondova i organizacija i po svemu sudeći samo završili u pojedinim džepovima, a kriza bukti.

Nadležni i dalje vješto guraju probleme pod tepihe građana. Iako je običnom čovjeku odavno jasno da je deportacija migranata jedino rješenje, to do nadležnih, koji bi trebalo time da se bave, ne dopire.

Promijeniti migrantima rutu jedina je opcija, ali to oni koje je narod birao da zarad njegove bolje budućnosti donose odluke ne znaju ili ne žele da znaju. I tako iz dana u dan, problemi se samo gomilaju, a umjesto da milione ulažu u oporavak privrede i otvaranje radnih mjesta kako bi povratnici imali od čega da žive i mogli da opstanu na vjekovnim ognjištima, nadležni će milione iz EU spiskati u Lipu da migranti prezime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana