Zetovi i punice

Vedrana Kulaga Simić

Promjene skupštinskih većina u opštinama širom Srpske na dobrom su putu da postanu pravila, a ne izuzeci.

Lista "palih većina" svako malo se produžava, a posljednja koja je uhvatila taj voz je opština Čelinac i to zahvaljujući, kako tvrde pojedini lokalni političari, prelasku zeta u tabor u kojem mu je punica.

Čelinac se tako pridružio Kneževu, Kotor Varošu, Srpcu, Gradišci te Kozarskoj Dubici, a da li će sve ostati samo na promjeni odnosa u skupštinskoj sali ili će rezultirati i zahtjevom za opoziv načelnika, biće poznato iduće sedmice.

U svakom slučaju, ostaće upamćeno da je zbog porodičnih veza došlo do političkih previranja i promjene odnosa snaga.

Posljednji lokalni izbori bili su u oktobru 2012. godine, a prvi idući, može se reći, već polako kucaju na vrata Srpske i pripreme za njihovo održavanje trebalo bi da počnu za koji mjesec. Situacija na terenu je, međutim, pokazala da pojedini na lokalu nisu bili spremni da čekaju iduću godinu i iduće redovne lokalne izbore, već su iskoristili zakonsko pravo i prve ljude u lokalnim zajednicama u RS stavili na provjeru, koju su i "preživjeli". Ono što je, ipak, važnije je stanje u tim lokalnim zajednicama jer slika, nažalost, nije nimalo optimistična.

Brojna politička previranja, teške riječi i potezi koji su došli od "lokalnih šerifa" nisu donijeli ništa dobro onima koji su ih doveli na dobro plaćena mjesta, u poređenju sa platama u realnom sektoru. Takva slika prijeti da postane svakodnevica i da se niko u običnom narodu više ne čudi kada čuje, vidi ili pročita da kriza vlasti trese skupštine opština, pa ni da je ovaj ili onaj zbog žene promijenio stranački dres i iz jednog odborničkog kluba preletio u drugi.

Demokratsko je pravo da onaj ko uspije da skupi više ljudi oko sebe ima moć da odlučuje, ali ako se u to uključe i inat i  porodične veze, stvari ne mogu imati srećan kraj.

Svi oni koji se ovih dana upuštaju u računice gdje je moguća promjena vlasti u lokalnim parlamentima, ali i oni koji su tu stepenicu prošli i mjerkaju drugu na kojoj treba da odluče o aktiviranju zahtjeva za opoziv načelnika, moraju dobro da promisle. Greške u koracima nisu dozvoljene, jer je na vagi sudbina svih građana, a ne samo jednog čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana