Žene više ne mogu čekati

Anita Janković Rečević
Žene više ne mogu čekati

Ubijena je još jedna žena. Kćerka, sestra i najvažnije majka, čija su djeca spoznala najveći bol, a tek što su došla na svijet.

I to bol koji će trajno obilježiti njihov život. Rana na srcu vječno će krvariti, jer i kada budu željeli potisnuti muku koja ih je snašla, nemilosrdno društvo će ih podsjećati da su djeca žene koju je ubio njihov otac.

Isto ono društvo koje prstom nije mrdnulo da zaštiti njihovu majku od nasilnika, ali i sve druge žene u Srpskoj i BiH koje su stradale. Zaštita svakodnevno izostaje za sve pripadnice nježnijeg pola koje često prolaze kroz pakao porodičnog nasilja. Ako se koja od njih drzne i prijavi nasilnika, policija će, istini za volju, izaći na teren, na čemu se sve i završi u 90 odsto slučajeva. U rijetkim situacijama siledžija prenoći iza rešetaka, dobije zabranu prilaska ili protiv njega bude podnesen izvještaj tužilaštvu.

Međutim, da takve mjere nemaju bog zna kakvog uticaja, odnosno da ne mogu spriječiti nasilnike da sprovedu svoje krvave namjere, pokazuje upravo posljednji slučaj iz Šipova, gdje je ubica ispalio metak u nevjenčanu suprugu, a potom presudio i sebi. Riječ je o muškarcu koji je i ranije sumnjičen za napade na nesrećnu ženu, zbog čega je i kažnjavan. Kasno je sada pitati zašto nesrećna žena nije dobila snažniju podršku sistema, jer čak i da bude utvrđeno ko je odgovoran, to siročadima koja su ostala iza ovog nesrećnog bračnog para ne znači ništa. Mališanima niko i ništa ne može vratiti majku. Sistem je morao ozbiljnije reagovati prije nego što se tragedija desila.

Srpska je kreiranjem zakona u koji je uvrstila pojam femicida bila na dobrom putu da se oči u oči suoči sa problematikom porodičnog nasilja, koje svake godine uzima žrtve, mahom one ženskog pola. Međutim iznenada je sa tog puta skrenula potpuno nesvjesna stranputice kojom klizi.

Zašto je Vlada RS odustala od novog zakona kojim se uređivalo pitanje zaštite nasilja u porodici i nasilja prema ženama u kojem se definiše pojam femicida i dalje nije najjasnije, ali je kristalno jasno da se to ni u kom slučaju nije smjelo dogoditi.

Žene u Srpskoj i BiH nemaju vremena da čekaju političare da se zamisle nad njihovim sudbinama. Ne mogu čekati da tamo neki stručnjaci za prava žena, sveštenici, ministri, premijeri i predsjednici shvate koliko su ugrožene i da su svi rokovi za snažnu sistemsku pomoć odavno istekli.

Ljudi moji, zar je moguće da ne čujete i ne vidite vapaj tih žena koje su upale u kandže nasilnika, a kojih je svake godine sve više, sudeći po tvrdnjama sigurnih kuća i udruženja koje žrtvama pružaju kakvu-takvu podršku.

Republiko, osvijesti se! Kreiraj, izglasaj i primijeni toliko rigorozan zakon da nijednom muškarcu nikada više ne padne na pamet da prijekorno pogleda svoju partnerku, a kamoli da je ošamari ili ubije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Život na veresiju
Život na veresiju
Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana