Zemljište i testament

Goran Maunaga

Istraživanje u vezi sa mahinacijama sa zemljištem Dječijeg doma "Rada Vranješević" u Banjaluci, koje je pokrenuo "Glas Srpske", dobija svoj epilog.

Do onoga do čega nisu došli ni Okružno tužilaštvo ni policija, iako je prošlo više od dvije godine od podnošenja krivične prijave rukovodstva Doma u tom predmetu, došao je "Glas". Testamenta, glavnog dokumenta na osnovu kojeg je i uspostavljen raniji vlasničko-pravni odnos na tom placu vrijednom nekoliko miliona maraka, nema.

Taj osnovni dokument najvjerovatnije je falsifikovan i na osnovu njega je 2005. godine doneseno rješenje o nasljeđivanju. Testament se u spisu nalazio vjerovatno sve dok nismo otvorili tu temu, a policija aktuelizovala istragu. On je, zatim, jednostavno "nestao" iz sudskog spisa, ostali su samo tragovi koji govore da je odatle istrgnut.

Poslije otkrivanja te činjenice u vodu pada i prepucavanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Pravobranilaštva i gradske uprave o tome ko je najodgovorniji za to što je po Zakonu o građevinskom zemljištu uspostavljen raniji vlasničko-pravni odnos.

Jer osnov, povod, početak cijelog procesa u tom predmetu bilo je postojanje testamenta koji se, iznenada, prvi put pojavio tek 2005. godine, iako je imovinska rasprava u tom predmetu vođena još 1981. godine. Testament je, tražeći ponavljanje ostavinske rasprave, donio Veljko Malinović koji nije ni u kakvom srodstvu s Darinkom Ljevaković-Malinović koja je, navodno, testament sastavila 1965. godine, svojeručno i bez svjedoka. 

Pravobranilaštvo RS, kao advokat grada koji je u posjedu tog zemljišta, reagovalo je na pravi i jedini mogući način - zatražilo je od Osnovnog suda informaciju postoji li, uopšte, testament. Ako se pokaže da ga nema, sljedeći proceduralno-pravni korak je tužba koju grad treba da podigne protiv Malinovića i Republike Srpske. Srpsku mora tužiti, jer ne može podnijeti tužbu protiv Osnovnog suda koji je donio rješenje na osnovu dokumenta koji ne postoji.  

Zemljište će, tako, najvjerovatnije biti vraćeno gradu, odnosno Domu, ali tek tada se otvara novo pitanje - koliko je od, recimo, hiljadu sličnih predmeta vraćanja zemljišta ranijem posjedniku ili navodnom nasljedniku, vraćeno na osnovu raznih falsifikovanih punomoći, rješenja i testamenata?

Ali najvažnije je do kraja dovesti ovaj, dakle bar jedan predmet, u borbi koja je označena kao borba protiv građevinsko-zemljišne mafije, kriminala i korupcije. A onda bi slijedio obiman posao za Pravobranilaštvo RS, koje bi trebalo da preispita svu dokumentaciju u stotinama slučajeva vraćanja imovine RS ranijim korisnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana