Zemljište Doma

Goran Maunaga

U javnosti je, svima koji koliko-toliko redovno prate bitne događaje, uglavnom poznata situacija oko pokušaja nezakonitog oduzimanja atraktivnog placa veličine 8,5 dunuma Dječijeg doma "Rada Vranješević".

Onim upućenijim poznato je i to da su glavni akteri tog pokušaja članovi banjalučke zemljišne organizovane mafije koji imaju "pelcer" po kome godinama rade na ovom i sličnim "projektima".

Poznata su i imena tih "uglednih građana" koja se po pravilu ponavljaju u svim bitnijim zemljišnim "transakcijama", dakle isključivo onima, kako i sami kažu, "koje donose profit veći od miliona". Sve ispod toga za njih je ništa.

E, kad je već sve to poznato svakom upućenijem Banjalučaninu, a pogotovo ona frapantna istina o nestanku testamenta i postojanju dvije smrtovnice koju je uz dokumenta objavio "Glas Srpske" u "predmetu zemljišta Doma 'Rada Vranješević'", još frapantnije djeluje odluka Vrhovnog suda RS po kojoj to zemljište pripada Veljku Malinoviću, a ne Dječijem domu.

Zašto? Zato što je Vrhovni sud, razmatrajući zahtjev Doma da se rješenje o zemljištu kao vlasništvu Veljka Malinovića proglasi ništavnim, mogao bar malo da zagrebe ispod površine, a ne samo da utvrdi da je "to zemljište po sili zakona prestalo da bude društveno vlasništvo".

Jer čak i da je to tačno, ono nikako nije moglo da bude vraćeno "prethodnom vlasniku Veljku Malinoviću" jer, jednostavno, Malinović nikad nije bio vlasnik tog zemljišta.

Naravno da će Vrhovni sud imati svoje argumente protiv ove tvrdnje. To će se svesti na dokazivanje da "posao Vrhovnog suda nije bio da se u ovom slučaju upušta u to da li je Malinović stvarni prethodni vlasnik zemljišta", te da to može biti zadatak drugog postupka i u drugim instancama. Ako je to zaista tako, onda nešto hitno treba mijenjati u našem pravosuđu.

Ali ostaje pitanje šta može da opravda neznanje predsjednika Vrhovnog suda RS Želimira Barića koji je nedavno potpisniku ovih redova na pitanje šta je s tim predmetom, odgovorio da takav predmet ne postoji u Vrhovnom sudu, nego da "ima samo jedan radni spor vezano za Dom 'Rada Vranješević'".

Da, postoji i taj drugi predmet, a i predsjednik suda ne mora znati baš sve predmete koji se tu nalaze. Ali Barić je, ipak, s obzirom na značaj, na javno dokazan kriminal i korupciju i  publicitet "predmeta zemljišta 'Rada Vranješević'", ipak trebalo da zna da je taj slučaj u njegovoj instituciji i da je donošenje odluke pri kraju.

 

   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana