Zemlja za mešetare

Željka Domazet

Da je BiH zaglibila u možda najveću političku krizu od Dejtona do danas jasno pokazuju činjenice prema kojima najviši zvaničnici Republike Srpske traže da se ova zemlja vrati u dejtonske okvire, dok drugi, uglavnom bošnjački političari, tvrde da je Republika Srpska i njen najviši politički establišment prešao “crvenu liniju”.

 

Ne osvrću se Bošnjaci ni na poruke iz Evropske unije da je vrijeme međunarodnih sudija u Ustavnom sudu ove zemlje prošlo i da je već odavno trebalo da bude donesen zakon kojim bi bio uređen rad Ustavnog suda i strane sudije bile zamijenjene domaćim. Upravo oni koji najglasnije govore da brane BiH, da je ona suverena i nezavisna ne dopuštaju da strance zamijene domaći znalci ustavne materije i na taj način produžavaju njenu zavisnost i osporavaju njen suverenitet.

Umjesto da se odazovu pozivu na politički dijalog i kompromis, u pomoć pozivaju visokog predstavnika da upotrijebi bonska ovlašćenja i počne smjenjivati sve one koji ne žele da prave BiH onakvu kakvu oni žele. Na ovaj poziv Bošnjaka i njihovih čelnika upecao se i visoki predstavnik Valentin Incko, koji poručuje da nisu isključena bonska ovlašćenja i da bi mogao posegnuti za smjenama, ali je pri tome zaboravio da je vrijeme njegovog zavrtanja ruku i smjenjivanja prošlo i da nema zdušnu podršku u kompletnom Upravnom odboru PIK-a. Nisu rijetki oni iz međunarodne zajednice koji su se pridružili Rusiji pa smatraju da bi korišćenje bonskih ovlašćenja dodatno zamutilo ionako mutne odnose u ovoj zemlji i još više zakomplikovalo situaciju.

Ne dopuštaju da ni nakon četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bude utvrđena međuentitetska linija, da bi narod, koji ne zna da li mu imanje pripada FBiH ili Republici Srpskoj, znao kome da plaća komunalne usluge, poreze i druge obaveze. Bez jasnog određenja šta kome pripada u ovoj zemlji njome će vladati mutni poslovi, od kojih će koristi imati samo mešetari, a zemlja sve dublje tonuti u neriješene sporove.

Bude li se u ovoj zemlji dopuštalo da kojekakvi međunarodni mešetari i nazovi dobrotvori rješavaju krupna pitanja, što je u svakoj demokratskoj i uređenoj zemlji domaća zadaća, sasvim sigurno napredak će od nje biti sve dalje. Ukoliko svi nadležni u ovoj zemlji uskoro ne shvate da treba da sjednu i dogovore se o bitnim pitanjima za ovu zemlje, biće je sve manje, a iz nje će pobjeći svako kome je imalo stalo da živi u uređenoj državi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana