Zemlja u kojoj cvjetaju raskoli

Željka Domazet

Da BiH šepa i zaostaje na svim poljima, pokazuje se svakodnevno od implementacije izbornih rezultata pa sve do današnjeg dana.

SDA koja je izborni pobjednik unutar bošnjačkog naroda "zamijesila je kašu" parlamentarne nesloge i nepovjerenja pa je za svog saveznika unutar bošnjačkih stranaka povukla neiskusni DF i najslabiju kariku unutar koalicije kako na nivou BiH, tako i u Federaciji.

Odmah nakon formiranja federalne koalicije već se počelo sa nadmudrivanjima i stvari su se kretale po principu da se više nije znalo ko upravlja procesima, a ko ih koči, ko je kriv za raskid, a ko nije. Nakon natezanja i nadmudrivanja odnosi su toliko bili zategnuti i naelektrisani da je koalicija čiji se potpisi na koalicionom sporazumu nisu ni osušili jednostavno pukla. Problemi su se neminovno proširili na nivo BiH.

Vrijeme je kako u federalnom, tako i u Parlamentu BiH potrošeno na politička prepucavanja, na inicijative koje su unaprijed bile osuđene na debakl i na stvaranje razdora, nepovjerenja i kriza.

Od silnih obećanja i zakona koje je u svom ekspozeu najavio predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije ništa urađeno, a od ono malo povjerenja koje je godinama teško građeno nije ostalo gotovo ništa.

Cijela petljavina, nadmudrivanje i loša klima stvorena je i zbog činjenice što je izigrana volja srpskog naroda kada je riječ o vlasti na nivou BiH i u koaliciju ugurani izborni gubitnici iz Srpske.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji se od početka zalagao za to da se poštuje izborna volja svakog konstitutivnog naroda, već je najavio da je rekonstrukcija vlasti neophodna kako u Federaciji, tako i na nivou BiH i podvukao da se stvari moraju mijenjati.

Da li će Čović sa partnerima za koje smatra da bi trebalo da vuku BiH naprijed uspjeti da stvari poreda kako valja, ostaje da se vidi. Po onome što čini lider SDA Bakir Izetbegović okupljajući minorne stranke za koalicione partnere u Federaciji, teško je očekivati da stvari krenu kako treba i samo će se iz jedne krize zapasti u drugu. Kako stvari sada stoje, BiH će sačuvati epitet zemlje u kojoj ništa ne funkcioniše osim svađa, političkih prepucavanja i raskola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana