Zemlja savjetnika i saradnika

Vedrana Kulaga Simić

Širenje administracije u institucijama BiH poprima razmjere epidemije. Savjetnici i saradnici "preplavili" su institucije

BiH, ali unošenje stolica i fotelja u prostorije ne prestaje.

O tome svjedoče konkursi koji skoro svakodnevno osvanu na službenoj internet stranici Agencije za državnu službu BiH, a s razlogom se može zapitati da li je i koliko osoba ušlo u institucije na "druga vrata".

Samo lani je raspisano više od 250 konkursa za popunjavanje radnih mjesta u raznim agencijama, kancelarijama, direkcijama i ministarstvima i drugim tijelima na nivou BiH u kojima, prema posljednjim podacima, radi više od 22.000 osoba.

Uporedo sa formiranjem raznih institucija otvarana su mnoga radna mjesta za savjetnike, saradnike, više stručne saradnike, saradnike saradnika, savjetnika savjetnika… Taj lanac nije prekinut ni ove godine te je već u januaru otvorena ponuda za prijem još 15 službenika na upražnjena radna mjesta i ponovo će borba biti za pozicije, mahom, saradnika i savjetnika.

Kako sada stvari stoje, BiH je pravi rasadnik stručnjaka za te poslove, ali se to ne vidi na terenu.

U ovoj zemlji je potrebno promijeniti mnoge stvari. Prije svega je potrebno staviti na papir sve institucije i vidjeti koliko je njih zapravo potrebno BiH. Odavno je poznato da su u BiH formirane mnoge institucije koje do sada nisu opravdale svoje postojanje, a time ni novac koji im je redovno stizao iz budžeta za plate, naknade, zakup i brojne druge mjesečne izdatke.

To bi, konačno, i pojedini nadležni trebalo da shvate i da za početak prihvate da je potrebno smanjiti broj institucija, a povećati efikasnost onih na kojima posao ostane i zaposliti ljude koji mogu da iznesu na svojim leđima zadatke, a ne samo one koji mogu da iznesu u svojim džepovima novac poreskih obveznika ove zemlje.

Redukcijom institucija redukovao bi se i broj zaposlenih, a mnogi su ukazivali na potrebu da se odvoje radnici od neradnika, ljudi sa znanjem od onih koji bi da ništa ne rade, a mjesečno primaju hiljadu, dvije pa i više hiljada maraka.

Širenje administracije se mora zaustaviti u praksi, a ne samo odlukama i zaključcima koji redovno ostaju samo mrtva slova na papiru na koja niko skoro ne obraća pažnju. Jer pitanje je dokle će realni sektor moći da finansira administrativnu hobotnicu na nivou BiH i koliko je prostora ostalo prije nego što taj "balon" eksplodira?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana