Zemlja samaca

Anita Janković Rečević
Zemlja samaca

Prije pola vijeka, pa i manje, logično je bilo da se muškarac oženi prije nego što dobije poziv za služenje vojnog roka, a žena da se uda čim završi osnovnu ili srednju školu. U takvom braku, koji je nerijetko bio dogovoren, djeca su se rađala u prvim godinama zajedničkog života, a reprodukcija se mahom završavala do ulaska u četvrtu deceniju.

Danas ništa tome nalik. Osim što su se promijenile okolnosti u društvu, i shvatanje života, porodice, braka dobilo je neke nove definicije. Tradicionalnim vrijednostima sve se manje pridaje značaj, a primat se daje apsolutnoj slobodi pojedinca koja je u zajedničkom životu teško dokučiva.  Zbog takvih zapadnih shvatanja, koja su i mladi u RS i BiH, ali i cijelom regionu prihvatili objeručke, ali i zbog produženog školovanja, otežanog i neadekvatnog zapošljavanja, pod pritiskom neizvjesne budućnosti stupanje u brak odgađa se i do ranih četrdesetih. Čak i kada se mladi zaposle odmah po završetku studija, obično imaju klizno radno vrijeme i nemaju mnogo vremena za druženje i upoznavanje potencijalnog partnera. Otežavajuća okolnost za osnivanje porodice je što mladi jako dugo žive u roditeljskom domu, a odlazak pred matičara i potomstvo na red dolaze u zrelim godinama.

Takođe, partnerske veze su drugačije nego što su bile ranije. Ljubav nije krhkija, ali odnos među partnerima i te­ kako jeste jer su druge norme i vrijednosti ušle u živote mladih. Bržem raspadu veza mnogo doprinose društvene mreže zahvaljujući kojima partneri mogu otkriti namjeru prevare čak i prije nego što do nje dođe. Iste te mreže dovele su i do otuđenja ljudi i postale jedini način stupanja u kontakt sa potencijalnim partnerom, jer u kafanama, školi, na poslu, fakultetu, a tek u biblioteci ili bioskopu flert polako postaje prošlost.  

Posljedica svega navedenog je ogroman broj neoženjenih i neudatih, kojih ima u svim krajevima Srpske, a njihov broj je dostigao čak 270.000, od čega su 160.658 muškarci i 108.960 žene koje nikada nisu stupile u brak. Ovakvi statistički podaci pokazuju da nešto više do 50.000 neženja nema s kim na ludi kamen sve i da hoće.

To je posebno izraženo u seoskim sredinama, gdje je neoženjenih muškaraca daleko više u odnosu na udavače. Dodatni problem je što  pripadnice nježnijeg pola bježe od teškog života i surovih uslova koje ostanak na selu nosi sa sobom. 

Dovoljno je u najbližoj okolini osvrnuti se oko sebe i uvjeriti da je stanje i gore nego što brojevi opisuju. Gotovo svi među rodbinom imamo nekoga ko je odavno zagazio u petu deceniju, a i dalje je samac.

Polako, ali sigurno BiH se prazni, postajemo zemlja samaca koju će u budućnosti naseliti neki drugi narodi, jer za demografske probleme očigledno ne znamo naći rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana