Zemlja rizika

Dragana Orlović

Ako u jednoj državi nije stabilna bezbjednosna situacija, problemi mogu biti višestruki i izuzetno složeni. Nijedan investitor ne želi i neće poželjeti da ulaže u to područje.

BiH je zemlja sa visokim rizikom od terorističkih napada, sabotaža, štrajkova, građanskih previranja, pa čak i građanskog rata. Kraće rečeno - najgora u regionu kada je u pitanju rizik od terorizma i političkog nasilja. To kažu stranci.

Zemlja koja je po mnogim parametrima u grupi s Ukrajinom, Saudijskom Arabijom i Sjevernom Korejom. A sve to tek je mali dio poređenja i procjena kada se pominje BiH u najnovijim podacima godišnje mape rizika od terorizma i političkog nasilja, koju je izradila agencija AON, vodeća svjetska kompanija u oblasti procjene globalnog rizika za poslovanje kompanija i osiguravajućih kuća.

Nameće se pitanje da li je ovakva situacija u BiH oduvijek ili je u posljednjem periodu pogoršana. A ako jeste, da li je i ko za to odgovoran.

Međutim, na sva ta pitanja, kao po automatizmu, otvara se Pandorina kutija i jedan već ustaljeni začarani krug prebacivanja krivice i odgovornosti. Neminovno kreću optužbe od jednog do drugog entiteta, pa od jedne do druge političke stranke.

Potom stiže i već viđeni scenario na političkoj sceni u BiH - dogovorili smo se da se ni o čemu ne možemo dogovoriti.

Zato nikoga više ne iznenađuje što hrvatskom članu Predsjedništva smeta pelješki most ili zašto još nije formirana vlast u BiH, iako je od izbora prošlo devet mjeseci.

Ne čudi više ni zašto nedostatak pojedinih lijekova nije posljedica nedostatka novca ili nestašice na tržištu, već prekomplikovanih procedura javnih nabavki, koje lijekove i medicinska sredstva tretiraju kao bilo koju drugu robu. Pa pacijenti postaju taoci tromih procedura i mole za lijekove putem društvenih mreža.

A sve to je opasnije i od samog terorizma i prijeti ozbiljnije ovoj našoj divnoj zemlji apsurda, koju tako nazivaju i oni koji je vode, a koji bi morali da se bore da iskorijene iste te apsurde. Ili bar da pokušaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana