Zemlja preostalih

Žarko Marković

Nešto više od tri godine nakon što je Ustavni sud BiH osporio Dan Republike Srpske i dan nakon što su delegacije dvije najjače stranke u ovoj zemlji pokušale da sa mrtve tačke pomjere proces formiranja vlasti u Sarajevu, iz Stranke demokratske akcije najavili su da će ponovo da se obrate Ustavnom sudu i zatraže ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske.

Pozivajući u pomoć Ustav BiH i evropske konvencije, u partiji Bakira Izetbegovića naveli su da se naziv Srpske koristi u diskriminatorske svrhe i da isključuje druga dva konstitutivna naroda te da u multietničkom entitetu svi narodi moraju imati jednaka prava. Koliko god je šokantno što je SDA ovu inicijativu najavila nakon što su njeni predstavnici konačno sjeli za isti sto sa delegacijom SNSD-a najavljujući “spuštanje lopte”, toliko cijela ta priča ne predstavlja nikakvo iznenađenje, ako posmatramo kontinuitet djelovanja najvažnije stranke u Bošnjaka.

I ovo nije tek puka proizvodnja nove krize po etnonacionalnom receptu. Ovdje se stvari, kao i u slučaju osporavanja Dana Republike, tiču pokušaja eliminacije identiteta cijelog jednog naroda koji živi na prostoru BiH. Riječ je o politici kontinuiteta koju nikakva partijska sjedeljka, koalicija ili akcizna noćna akcija u saradnji sa srpskim partijama ne može da ugrozi.

Pravni eksperti su jasni - nemoguće je pred Ustavnim sudom BiH osporavati nešto što je dio Ustava BiH, a ime Republike Srpske to jeste, što praktično znači da SDA, iako sa tri stranca u tom sudu ima “većinu”, ovdje najavljuje mnogo ozbiljniji zahvat, a to je apelacija Evropskom sudu u Strazburu, gdje je Ustav BiH već osporen i preko slučaja “Sejdić i Finci”.

Pitanje je samo koliko je argumentacija u njihovom pravnom timu validna i realna.

Ako je ime Republike Srpske diskriminatorsko jer se u njemu ne mogu prepoznati ostala dva konstitutivna naroda koji u njoj žive, isto to se može reći i za Bosnu i Hercegovinu, zemlju u čijem imenu se ne prepoznaje nijedan konstitutivni narod. Preciznije, oni koji su se na prethodnom popisu stanovništva u ovoj zemlji izjasnili kao Bosanci i Hercegovci, svrstani su u kategoriju “ostalih”.

Dakle, BiH je zemlja ostalih.

A nastave li njene političke elite sa ovakvim besmislenim akcijama, lagano će postati zemlja preostalih, odnosno onih koji se iz nje još nisu odselili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana