Zemlja haosa

Željka Domazet

Mada je BiH već odavno pod budnim okom bezbjednosnih agencija iz svijeta zbog različitih rizičnih i bezbjednosno interesantnih previranja koja se godinama dešavaju na njenom terenu, zbog nemara vlasti na nivou BiH mogla bi doći u situaciju da joj se rukovodeći kadar u bezbjednosnim agencijama nađe u tehničkom mandatu i da na određen način bezbjednosne agencije ostanu obezglavljene.

Zbog nemara i nerada institucija Nezavisni odbor i pored činjenice što mu je istekao mandat i dalje radi mada su njegove odluke i rad za ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića kako kaže neobavezujuće. Mektić je radi zasjedanja Nezavisnog odbora nazvao neformalnim druženjem po principu "orilo-gorilo" i ustvrdio da on za njega ne postoji.

Mada je o osporavani Nezavisni odbor proveo konkursnu proceduru i utvrdio rang-listu za čelne pozicije u policijskim agencijama na nivou BiH na vrijeme, ta imenovanja se još nisu našla na Savjetu ministara iako mandati čelnicima policijskih agencija ističu. Zbog nerada, nemara ili inata vrlo lako bi se moglo desiti da zbog odlaska zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ova institucija ostane samo sa direktorom u tehničkom mandatu i da rukovodstvo postane isključivo bošnjačko mada je zakonom jasno uređeno da na pozicijama direktora i dva zamjenika moraju biti rukovodioci iz tri različita konstitutivna naroda. Slična situacija je i sa Graničnom policijom jer bi i u ovoj instituciji moglo da se desi da njom rukovodi direktor u tehničkom mandatu. SIPA zbog neimenovanja zamjenika direktora ove institucije nastavila bi da radi bez rukovodioca na ovoj poziciji.

Ako se u svemu ovome ima u vidu činjenica da u Predstavničkom domu Parlamenta BiH poslanici funkcionišu kao rogovi u vreći i da ova zakonodavna institucija ne može da se dogovori o izboru članova komisije čiji je zadatak imenovanje Nezavisnog odbora, ovaj postojeći koji se osporava vrlo lako bi mogao sačekati naredni saziv parlamenta. Ukoliko ne bude izabran novi Nezavisni odbor ostaje otvoreno pitanje koliko će njegove odluke ili preporuke biti validne i poštovane.

Uzimajući u obzir činjenicu da su institucije na nivou BiH u svojevrsnom haosu i da bi u tom ambijentu policijske agencije mogle ostati bez šefova, te najave čelnika SDA Bakira Izetbegovića da se naoružava, haos ovoj zemlji nije daleko u svakom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana