Zemlja beznađa

Vedrana Kulaga Simić

O BiH se proteklih mjeseci i godina gotovo ništa lijepo nije moglo čuti, a i od onih nekih postignutih stvari za koje funkcioneri tvrde da su od suštinskog značaja, građani još nemaju nikakve vajde niti razumiju da li će ikada i imati.

Svakim danom je sve manje onih koji vjeruju da će ikada ovdje biti bolje, a sve više onih koji mnogi vjeruju da će i idućih 20 godina proći kao i ove prethodne dvije decenije.

Takvi stavovi posebno su došli do izražaja u periodu kada u BiH niko sa sigurnošću nije mogao da kaže državljanima ove zemlje da li će od marta uopšte moći sa podnesu zahtjev za pasoš, odnosno da li će uopšte moći imati taj dokument kao svi u svim normalnim zemljama.

Ali, eto, u istoriju ove BiH ući će i to neslavno poglavlje koje je, nažalost, samo jedno novo u nizu.

Zato, između ostalog, i ne treba nikoga da čude podaci o tome koliko godišnje građana ove zemlje spakuje kofere i odlazi u potragu za novim ognjištem. Nikoga ne treba da čudi zašto je sve više onih koji na sve načine pokušavaju da dođu barem do državljanstva Srbije i Hrvatske, ali zato sve treba da brine što se to dešava. Ako im je stalo do onih koji su ih i doveli na sadašnje funkcije. Direktno ili indirektno, a da BiH sve više "pada" u očima svojih građana sasvim dovoljno pokazuje broj zaprimljenih zahtjeva za dobijanje državljanstva i pasoša Srbije.

Podaci govore i previše, odnosno samo brojčano pokazuju u kom pravcu ide zemlja i o čemu se najviše priča u ovoj zemlji - o odlasku. Da li sada, za mjesec, dva, tri, pet, godinu..., ali sve više stanovnika postavlja nove temelje, daleko od ovog podneblja. I ne treba ih kriviti. Svi idu trbuhom za kruhom kako bi obezbijedili bolji život svojoj porodici. 

Podaci iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci govore da je zainteresovanost za srpskim pasošima iz dana u dan sve veća, a nadležni vjeruje da će takvo stanje potrajati, odnosno da neće biti samo "kriza" jednog perioda.

Svima je jasno da je u BiH situacija nestabilna i politička i ekonomska i svaka druga, ali isto tako svima treba da bude jasno da ova zemlja ima para i da je izuzetno bogata samo ako se pogleda da godišnje odlazi više od 600 miliona KM samo za plate službenika i ostalih na samo jednom nivou vlasti.

Odavno je vrijeme da se neke stvari promjene u BiH, da oni u čijim rukama je sudbina "običnih smrtnika" konačno počnu da rade svoj posao iz fotelja u koje su se udobno smjestili, a ne da ih nijemo posmatraju kako ljudi vuku kofere i odlaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana