Zemlja bez odgovora

Željka Domazet

Bosna i Hercegovina, očigledno je po tvrdnjama svih zvaničnika, nije spremna da se suoči sa izazovima ni činjenicom da bi val izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja koji se preko Grčke, Makedonije i Srbije kreću prema Evropskoj uniji tražeći bolje prostore za život jer očito je nije riješila ni svoje izbjegličke probleme. Mnoštvo institucija koje su formirane za rješavanje ovih pitanja još uvijek nema adekvatan odgovor. Novca nema, kapaciteta za smještaj nema, a migrantski val bi mogao da pokuca i na njene granice.

U ovoj zemlji nemaju ni odgovor na pitanje šta će sa onima koji bi mogli, koristeći dokumente BiH  ući u zemlju jer su sa tim istim dokumentima otišli na ratišta u Siriju i druge zemlje da ubijaju zarad Islamske države. Ne znaju ni šta će sa "spavačima" koji bi se mogli pojaviti u ovoj zemlji da i dalje razvijaju mrežu za terorističke napade po regiji, Evropskoj uniji i cijelom svijetu. Ne znaju ni ko su, ni gdje su, niti kakve su im namjere. Ne znaju institucije u BiH ni kakvo bi ime mogli dobiti, ni ko im daje ta imena, a ni gdje bi danas-sutra mogli  završiti, jer već odavno je poznato da je ova zemlja leglo terorista. Bezbjednosne institucije na nivou BiH vele da će napraviti plan za eventualni dolazak migranata, a dok oni naprave plan moglo bi joj se desiti da tim papirom obrišu dio tijela koji nije baš korektno pominjati u ovom trenutku. Već odavno je donesen zakon po kome je odlazak na strana ratišta krivično djelo, ali u ovoj zemlji još nijedna presuda po tom krivičnom zakonu nije donesena. Tek toliko da se zna koliko ova zemlja poštuje zakone koje donosi.

Predstavnici međunarodnih institucija šalju obećanja da će pomoći, ali dok ta pomoć stigne, za ovu zemlju bi moglo biti prekasno. Po onoj antičkoj "ne vjeruj Danajcima i kad darove nose", zemlja koja nije u stanju da se izbori sa svojim izazovima i problemima, ne može rješavati ni tuđe. Znamo takođe šta se dešavalo sa novcem međunarodnih institucija i kada je trebalo pomoći izbjeglicama i migrantima sa prostora  bivše nam države. Pojeo vuk magarca, a narod namagarčen.

U zemlji kakva je ova i dalje se nadaju da će val migranata zaobići njene prostore. Dobro se sjećamo i devedesetih godina kada se tvrdilo da će ratna surovost zaobići BiH jer tu žive sve nacije, vjeroispovijesti i oni koji nisu marili koje su im vjere bili otac i majka, pa ih zadesila ratna zbilja. BiH vjeruje da oni koji su otišli da ratuju za Islamsku državu, neće više da se vrate. Vjera i nada nisu odgovori na sve ove izazove. Vidjećemo kako će se stvari odvijati dalje, ali činjenica je da je upitnika previše, a odgovora nema. Dok ih institucije BiH ponude, možda bude prekasno.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana