"Željeznice"

Marijana Miljić Bjelovuk
"Željeznice"

Restrukturiranje i gubitak su riječi bez kojih je nemoguće spomenuti većinu javnih preduzeća. Dakle, samo sa dvije riječi moguće je opisati kako nam stoje preduzeća koja treba da budu okosnica razvoja Republike.

U tome prednjače "Željeznice RS", odnosno to javno preduzeće za željeznički saobraćaj drži prvo mjesto decenijama po gubicima, iako je konkurencija kad su u pitanju oni koji prave minus u svom poslovanju na domaćem tržištu ogromna.

Da li će se tome stati u kraj, uskoro bi trebalo i da vidimo. Jasno je da je teško ikome da očekuje da javna preduzeća Republike, odnosno "Željeznice" pređu iz minusa u plus u svojim poslovnim knjigama. U tako nešto sigurno sumnjaju i oni koji o tome govore sa adresa Vlade Republike Srpske, ali i samog preduzeća.

Za nešto više od pola godine, tačnije do kraja ove 2024, trebalo bi da buse završeno restrukturiranje, odnosno pospremanje "Željeznica". Nadležni kažu da je to krajnji rok i da on neće biti pomjeren. Ali, kod nas je svaki rok onaj posljednji, tako da ne bi čudilo ni da ovaj sa 2024. bude pomjeren.

Nikoga više ne bi iznenadilo ni da u posljednji trenutak taj rok bude prolongiran iz nekog tamo njima poznatog razloga. Ali, treba se nadati najboljem, odnosno da će do kraja ove godine biti završeno dugo očekivano pospremanje "Željeznica". Tada bi to javno preduzeće trebalo da krene put ozdravljenja. Nadamo se da će tako i biti. Za dobrobit Republike Srpske. I nema sumnje da taj put treba da slijede i ostala javna preduzeća, koja jedino što rade jeste da stvaraju minus u poslovanju, koji nastoje da uvećaju iz godine u godinu. Kao da se u tome takmiče.

I što je najgore u čitavoj priči, za takvo stanje niko ne odgovara. I neće ni odgovarati, iako su krivci poznati imenom i prezimenom. Ali o njima niko ne priča, jer tako odgovara nekom tamo na dobro poznatim adresama. I nema sumnje da će tako i ostati.

Dakle, restrukturiranje ili, drugim riječima, pospremanje javnog preduzeća, odnosno "Željeznica", biće sigurno završeno, ali će bez ikakvih sankcija proći oni koji su se bogatili na račun tog preduzeća i doveli ga do, najkraće rečeno, ničega. Svojim bogaćenjem ili, bolje rečeno, bahaćenjem odveli su preduzeće u minus da ne može biti veći i posla napravili za svjetske eksperte da traže put njegovog ozdravljenja. Ako nadležni planiraju da u ovoj zemlji bude bolje, takvu praksu treba što prije da promijene. Za nauk nekome ko je naumio da uradi isto što i bivše vođe "Željeznica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana