"Željeznice"

Marijana Miljić Bjelovuk

Radnici "Željeznica RS", preduzeća koje godinama grca u problemima, juče su, nakon što su dobili dio zarađenog novca, odblokirali prugu i prekinuli štrajk glađu.

Da željezničari godinama svoj zarađeni novac traže protestima i tužbama, da je dubioza u ŽRS sve veća, a da se problemi nagomilani u ovom preduzeću tokom godina ne rješavaju, nije nikakva tajna.

Ništa nije urađeno ni o pitanju odgovornosti prethodnih uprava koje su ovo preduzeće dovele do problema. Niko od njih nije i kako je krenulo neće odgovarati za teško stanje u ovom preduzeću. Jedno je sigurno da upravo oni snose najveću odgovornost za nagomilane probleme i gubitke iz kojih se danas gotovo nemoguće iščupati, ali i prekomjerno zapošljavanje po raznoraznim linijama.

Najmanju odgovornost snose obični radnici, koji nastoje da zarade novac za egzistenciju svoje porodice. Na kraju i kada zarade moraju da gladuju kako bi dobili novac koji su zaradili.

U Vladi RS naglašavaju da se mora ući u restrukturiranje preduzeća da bi ono bilo održivo i da će to biti i urađeno narednih mjeseci. Ostaje da vidimo šta će se desiti kroz koji mjesec, ali već je jasno da velikih i bolnih rezova sasvim sigurno mora da bude. Neminovno je i da bude i otkaza.

Svakako, ne treba dopustiti ni da sistematizacijom radnih mjesta, koja je nedavno stupila na snagu bez posla ostanu oni koji su potrebni ovom preduzeću, a da uprava, koja je do sada bila prebukirana administrativnim radnicima ostane i dalje u takvom stanju. Ako treba otpuštati, onda to treba raditi po onim radnim mjestima, koja ovom preduzeću nisu potrebna i koja ne donose dobit.

Cilj svih treba da bude da radnici zarađeno ne traže gladovanjem, protestima ili blokiranjem saobraćaja. Ako će to morati da čine na takav način svako malo, onda nam ovakvo javno preduzeće i ne treba.

Zato ili ŽRS treba gurnuti u stečaj, kako je to najavljivano prethodnih godina ili jednom za svagda pospremiti stanje u tom preduzeću. Drugog izlaza nema da bi "Željeznice RS" stale na noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana