"Željeznice"

Marijana Miljić Bjelovuk

Radnici preduzeća "Željeznice RS" strahuju od otkaza, plate kasne, a na ostale naknade su odavno već i zaboravili.

Krivaca za to u ovom preduzeću ima na tone, ali niko do sada nije i, kako je krenulo, neće ni odgovarati zato što "Željeznice" ne funkcionišu kako treba.

Krivci su, svima je već odavno jasno, oni koji su u ovom preduzeću donosili odluke kako im odgovara te dijelili radne knjižice po partijskoj, rodbinskoj, porodičnoj i svakoj drugoj vezi. Zbog tog dijeljenja radnih mjesta i šakom i kapom preduzeće i jeste tu gdje se danas nalazi, odnosno dovedeno je na ivicu propasti.

Rješenja će pokušati da nađu Vlada RS i Svjetska banka, koje su već izradile prve prijedloge restrukturiranja ovog javnog preduzeća, a sve s ciljem oživljavanja "Željeznica", koje treba da budu sve samo ne to što su danas.

Bolnih rezova će biti i to je ono što u ovom trenutku nije pod znakom pitanja, jer su otkazi već najavljeni od iduće sedmice.

Pored toga što će oko 300 radnika ostati bez posla, građani bi mogli izgubiti putnički željeznički saobraćaj, jer je jedan od prijedloga Svjetske banke upravo ukidanje tog saobraćaja s obzirom na to da "Željeznice" ostvaruju mali, odnosno neznatni prihod od prevoza.

Ipak, ovim potezom stanovnici RS neće puno ni izgubiti, jer su već odavno putnički vozovi prazni i poluprazni i sa njima malo ko putuje, a ŽRS bi mogle biti na dobitku.

Drugi model kojim je predviđeno da "Željeznice" ulože novac u modernizaciju pruga, lokomotiva i da podignu usluge na viši nivo, prema mišljenju mnogih, unaprijed je osuđen na propast, jer ovo preduzeće nema novca ni za plate, a kamoli za bilo kakvu modernizaciju.

Šta god da bude, konačno treba da se desi, jer je krajnje vrijeme da se nešto preduzme da "Željeznice" stanu na noge i da Srpska ima zdravo preduzeće.

Takođe, krivci ma gdje god bili, a koji su se prethodnih godina smjenjivali kao na traci, treba da odgovaraju za stanje u koje su doveli ŽRS, a na sadašnjoj upravi, ali i svim onim budućim, je da ne primjenjuju njihov recept uništavanja, već da rade isključivo za dobrobit firme i radnika koji su tu zaposleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana