Željeznice

Svjetlana Šurlan

Sumnjive finansijske transakcije, kršenje prava radnika, nezakonite javne nabavke, nezakonita i zakonita otpuštanja, te drugi problemi koji su se u posljednjih nekoliko godina mogli čuti iz Javnog preduzeća "Željeznice Republike Srpske" mogli bi konačno da postanu prošlost.

Tačka na sporna pitanja u ovom preduzeću mogla bi da se stavi na proljeće, kada bude završena revizija koju će obaviti Glavna služba za reviziju RS.

Godinama unazad traži se da revizori uđu i provjere poslovanje "Željeznica", kako od pozicije, opozicije, radnika, javnosti... Sada je to zatražila i uprava preduzeća, što je svakako za pohvalu i trebalo bi da bude primjer i drugima kako da postupe.

Na zahtjev uprave došla je i saglasnost poslanika Narodne skupštine RS i glavnog revizora, pa tako kontrola kreće od novembra, a prema najavi pročešljaće se sve što su zaposleni u "Željeznicama" radili u 2012. godini.

Na tome se neće stati, nego će se kontrola obaviti vjerovatno i za rad u ovoj godini.

Ovo je prilika da se vidi kako je ko radio, da li je bilo istine u svim halabukama o nezakonitom zapošljavanju, trošenju i pustošenju "Željeznica".

Stići će odgovor na pitanje da li je uprava nezakonito radila ili su mnogobrojni sindikati, koji su ukazivali na "istinu" i sami bili akteri nezakonitosti.

"Željeznice" su samo jedno od javnih preduzeće koje vapi za revizijom i ne treba zaboraviti i druga, čija rukovodstva treba da smognu hrabrosti i suoče se sa stvarnim stanjem u svom kolektivu.

To su prije svega "Šume RS", "Pošte RS", "Aerodromi RS"... ali i ustanove kao što su klinički centri, bolnice, fakulteti...

Sve dok se ne odagnaju sumnje u zakonitost rada i trošenje narodnih para, povjerenja u te institucije neće biti.

A sumnji i te kako ima, odavno i u velikom obimu, a jedina institucija za koju javnost smatra da još uvijek ima kredibilitet da ocijeni nečiji rad je svakako Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana