Željeznice RS

Marina Čigoja
Željeznice RS

Oko 500 radnika "Željeznica RS" biće proglašeno tehnološkim viškom, ali će oni nastaviti da primaju platu dok se konačno ne riješi njihov status. Radnici koji budu proglašeni viškom neće dobijati naknade za regres, topli obrok i prevoz.

Iako ne baš najsrećnije rješenje, jer se postavlja pitanje kako će preduzeće koje se zbog neracionalnog poslovanja i brojnih afera nalazi u milionskim dugovima i na ivici opstanka, plaćati radnike koji još i ne rade, ohrabruje činjenica da su se stvari u ŽRS makar pokrenule sa mrtve tačke.

Najavljena reorganizacija trebalo bi valjda da znači i bolje dane za ovo preduzeće, koje godinama unazad izbjegava stečaj, zahvaljujući isključivo pomoći iz budžeta.

Činjenica je da je ovo preduzeće u prošlosti za mnoge bilo utočište, u koje su bez mnogo truda odlazili, primali platu i imali sve ostale beneficije.

Osnovi kriterijum za dobijanje posla bio je ko vam je rođak, kojoj političkoj opciji pripadate ili koliko ste dobri sa kojekakvim direktorima, kojih, da podsjetimo, u ŽRS ima na desetine. Kako se u ovom javnom preduzeću zapošljavalo i šta se tamo radilo, pokazuje i podatak da je samo pred prošle izbore, u jeku krize, zaposleno oko 500 radnika.

Otuda i nije čudno da trenutno u ŽRS rade konobari, frizeri, kuvari... Kakav je njihov posao i šta oni rade, nije poznato. Kojim kanalima su došli tamo, da se naslutiti.

Pohvalno je da su se vlasti i menadžment konačno uhvatili u koštac sa ovim problemom.

Dogovor od juče svakako ne može dugoročno gledano donijeti neka značajna poboljšanja. Jasno je da su pred Vladom i upravom ŽRS teške odluke, jer će višak od 500 radnika trebati i otpremiti.

Poslije reorganizacije Vladu i nadležne institucije čeka mnogo ozbiljniji posao: pronalazak i kažnjavanje onih koji su ovo preduzeće i doveli na ivicu ambisa.

Dugo su oni koji nemaju veze sa željezničkim saobraćajem i kojekakvim direktorima plaćali cehove rastrošnog poslovanja.

Vrijeme je da se ovdje uvede malo reda, a svi oni koji su zapošljavani "preko veze" neka budu na grbači nekog drugog. Dovoljno su poreski obveznici u ovoj zemlji plaćali tuđe regrese, kojekakve naknade, proslave 8. marta...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana