Željeznice RS

Marijana Miljić
Željeznice RS

“Željeznice Republike Srpske” nastavile su sa svojom politikom lošeg vođenja poslova i u prva tri mjeseca ove godine napravile gubitak od 6,4 miliona maraka što je za 2,4 miliona KM više u odnosu na lani.

Izgleda da “Željeznicama RS” i pored pomoći Vlade RS, koja je ovom preduzeću u toku ove godine isplatila 2,4 miliona maraka, nema pomoći, jer nemilice troše novac ne mareći koliki će uopšte gubici biti na kraju ove godine.

Jedan od dokaza svemu tome je i to što su za Dan žena, 8. mart, potrošili 28.000 maraka na poklone damama u ovom preduzeću.

I dok druga, “normalna” preduzeća, u vremenu krize nastoje da uštede i da gubitke svedu na minimum ŽRS u svom finansijskom izvještaju izgleda ne namjeravaju ove godine da se pohvale ni minimalnim pokazateljima uspješnosti.

Ali to nas izgleda više ne može ni iznenaditi, veće bi iznenađenje bilo da su kojim slučajem kvartal završili “u plusu”.

“Željeznice RS” koje su više poznate kao “hronični gubitaši” tako ne namjeravaju da se pridržavaju ni onoga što obećaju da će uraditi, jer su u toku ove godine najavile sistematizaciju radnih mjesta kojom je predviđeno smanjenje radnika. Pored toga, izgleda da oni idu u suprotnom pravcu i rade sve suprotno od onoga što obećaju.

Ne brinu se izgleda “gubitaši” za plate zaposlenih dok ima novca u budžetu Vlade RS, jer su u prva tri mjeseca ove godine čak povećali izdatke za plate za oko tri miliona maraka u odnosu na isti period 2010. godine.

Svaki normalan čovjek pita se, kakva je to poslovna politika? Odgovor na ovo pitanje ostaće izgleda nemoguća misija i za rukovodstvo “Željeznica” i za javnost.

Ili će možda ŽRS preduzeti neku nemoguću misiju, kako bi se izvukle iz ovog vrtloga lošeg poslovanja i nagomilanih dugova?

Šta će se desiti, niko više ne može ni da pretpostavi. Jedno je sigurno - Vladino “kapanje” u željezničke vagone će kad-tad da presuši. A onda...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana