Željeznice RS

Marijana Miljić Bjelovuk

“Željeznice Republike Srpske” nastavile su neodgovorno da se ponašaju, o čemu svjedoči i činjenica da za više od godinu nisu uspjele da sačine pravi plan mjera za restrukturisanje preduzeća.

Sačinio je menadžment plan, ali kakav!? Sigurno ne onaj koji ima smjernice za ozdravljenje i smanjenje akumuliranog gubitka, koji je dostigao 185 miliona maraka.  

Taman kada smo se ponadali da ovo preduzeće više neće proizvoditi nove šokove u javnosti i da su odlučili da krenu putem ozdravljenja, menadžment je u Planu poslovanja za period od 2012. do 2014. godine projektovao gubitke u rasponu od 17 do 20 miliona maraka!

Pored planiranog gubitka, u plan poslovanja nisu ugradili nikakve mjere štednje, kao ni mjere restrukturisanja preduzeća.

Kao i prethodni, sadašnji menadžment “Željeznica” nije se ustručavao da troši vrijeme i novac svih koji su vjerovali da ova firma može iz gubitaša da preraste u profitabilnu i kompaniju koja će ovoj zemlji donijeti i neku korist, a ne samo štetu.

Sve što smo do sada gledali u režiji “Željeznica” ne budi nadu da će i za 90 dana, koliko im je Vlada RS ostavila za popravni, nešto korisno napraviti od tog preduzeća. Jednostavno, radi se o lošem filmu, sa lošim glumcima i očiglednom mogućnošću da neograničeno troše novac ovog naroda.

Upravi je dat zadatak da dokaže da, pored rasipništva i slavlja za koje nisu štedjeli novac jer su samo za proslavu jubileja u ovoj godini izdvojili 50.000 maraka, počnu da rade svoj posao i naprave plan restrukturisanja koji će preduzeće izvući iz nagomilanih problema.

Svako normalan u ovoj zemlji zapitao bi se da li i koliko još novih šansi zaslužuje jedan ovakav kolektiv.

Dirigovani stečaj koji je predlagan, biće da bi na najbolji način riješio probleme koji su se nagomilali i pregomilali.

Izgraditi preduzeće iznova, i nije tako loša ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana