Željezničarima nikako da svane

Marijana Miljić Bjelovuk

Radnici preduzeća "Željeznice RS" godinama žive u strahu od otkaza, koji se svakodnevno najavljuju, a nikako da uslijede.

Zaposleni u ovom preduzeću su se u više navrata bunili protiv otkaza, protestovali, tražili svoja prava i u tome su donekle i uspjeli. Odnosno, samo da prolongiraju za neku drugu godinu otpuštanja koja će, po svemu sudeći, uskoro pljuštati na sve strane.

Radnici ovog ojađenog javnog preduzeća za te otkaze najmanje su krivi. Ali zato će upravo oni ispaštati. Krivica će mimoići one koji su vodili preduzeće, očerupali ga, a koji su usput zapošljavali na tone nepotrebnih radnika bilo iz političkih ili "porodičnih" razloga.

Tako radnika ima viška, pa mnogima prijeti mogućnost da ostanu bez posla. Neki i definitivno hoće, a njihove porodice biće ostavljene bez osnovnih mjesečnih primanja.

Prvi na udaru naći će se oni koji imaju ugovor na određeno, ali i pripravnici. Nakon njih, ista sudbina zadesiće i one koji imaju ugovor na neodređeno.

Bez posla neće ostati uprava, rukovodioci, šefovi, direktori, kojekakvi stručnjaci… Oni ne moraju da strahuju za svoju platu. Neki će, po svemu sudeći, biti i nagrađeni većim primanjima. Čudno za preduzeće koje grca u gubicima i otpušta radnike, ali, eto, istinito.

Jasno je da u ovom preduzeću treba pospremiti stvari jednom zasvagda. Sigurno je i to da će u tom sređivanju stanja najveću štetu pretrpjeti zaposleni. A ceh za sve učinjeno treba da plate i oni koji su krivi za njegovo današnje stanje. Na nadležnima je da odluče da li će to uraditi i jednom zasvagda pokazati i svima ostalima da ne mogu preduzeća Srpske koristiti za krčmljenje. Vrijeme za to ističe i treba preduzeti hitno potrebne mjere i kazniti odgovorne.

"Željeznice RS" su definitivno postale primjer kako ne treba da se vodi jedno preduzeće i upravlja njime.

To treba da bude za primjer svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana