Želje za ulazak u EU

Željka Domazet

BiH se našla u Strategiji koju je Evropska komisija donijela za zapadni Balkan kako bi ga u narednom periodu uključila u EU, ali će, kao i ostale zemlje, morati poprilično da se potrudi da bi bila dio evropske porodice.

Da će joj biti daleko teže nego ostalima pokazuje činjenica da je na začelju kada je riječ o reformama i da za komšijama podobro zaostaje.

Od zemlje koja je svojevremeno bila lider u regionu kada je riječ o kretanju ka EU, BiH se naprasno stropoštala.

Dok političari u ovoj zemlji zdušno pozdravljaju činjenicu da smo uključen i u Strategiju i najavljuju velike pomake, dotle "obični smrtnici" sve manje vjeruju da će ova zemlja bilo šta valjano napraviti i da će ikada i ući u EU.

Nije malo ni onih koji su mišljenja da će se EU i raspasti dok BiH uradi svoju zadaću i bude spremna za ulazak u Uniju.

S druge strane, optimizam političara ide čak dotle da tvrde i da BiH može prestići druge zemlje i ponovo biti lider u regionu.

Kako stvari sada stoje, ova zemlja će druge stići jedino ako ti drugi budu dobrano zaostajali. A s obzirom na to da je zaostajanje riječ koja se od BiH ne može odvojiti, teško da ćemo ikoga prestići.

Sve u svemu, ljudi u BiH više ne vjeruju ni u šta ni bilo kome. Mladi kažu da ih Evropska unija zanima samo zbog posla ili studiranja, dok bi oni stariji, umorni od kojekakvih eksperimenata i reformi najradije da ih svi puste na miru.

Zanimljivo je da istraživanje, čiji su rezultati objavljeni krajem prošle godine, pokazuju da samo 31 odsto stanovnika BiH smatra da je članstvo u EU dobra stvar, dok ostali smatraju da je to loše ili su neopredijeljeni. To je čak i lošija situacija nego godinu ranije. Čak 33 odsto stanovnika vjeruje da BiH nikada neće ući u EU, a isti procenat bio je i u 2016. godini.

Ako se ima u vidu činjenica da je raspoloženje građana prema priključenju Evropskoj uniji isto i nakon što su izvjesni pomaci napravljeni, zaista je teško prognozirati kakvo će raspoloženje biti kada BiH bude ispunila sve uslove i sprovela sve reforme koje je čekaju.

A tek je počela da se priprema da ih provodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana