Želje za nametanjem

Željka Domazet
Želje za nametanjem

I Evropska unija i SAD jasno i glasno su više puta rekle da niti žele, niti će da nameću bilo kakva rješenja za BiH, već da domaći lideri sami treba da dođu do dogovora i rješenja koje će da odgovara svim stranama i zemlju konačno da uvede u EU i NATO.

Liderima većine stranaka u FBiH, međutim, takvo nešto izgleda ne odgovara, pa uporno odbijaju bilo kakav dogovor i kompromis sa partijama iz RS.

A naslovi poput "Raštimani lideri", "Ukinuti entitetsko glasanje", "OHR treba da ostane", "Nastavljen butmirski cirkus" i slični u federalnim medijima osvanu svakog dana uoči ili poslije bilo kakvog pokušaja da se napravi pomak u BiH.

I laiku je postalo jasno da su naslovne strane dirigovane po želji onih koji na svaki način pokušavaju da domaći dogovor gurnu u stranu i "izazovu" OHR da nametne sva, pa i ustavna rješenja po kojima bi ova zemlja trebalo da ide dalje i koja bi, naravno, odgovarala samo njima.

Ne žele u FBiH (to je očigledno) da dođe do dogovora unutrašnjih snaga nego da nam ponovo dođe OHR i to u punoj svojoj snazi.

Zašto? Odgovor je jasan. Pa zato što će OHR, nadaju se, da ispunjava samo njihove želje.

Nisu (svima je to poznato) političarima i medijima u FBiH odgovarali ni prudski, ni butmirski proces, ni poziv na sastanak koji je organizovao lider SNSD-a Milorad Dodik, a dolazak zamjenika državnog sekretara SAD Džejmsa Štajnberga nazivaju "nastavkom cirkusa"!

I "prudski dogovor" i "butmirski paket" srušile su stranke iz Federacije - SDP i Stranka za BiH. Ove dvije stranke i HDZ 1990 glasale su u Parlamentu BiH i protiv "aprilskog paketa" ustavnih promjena 2006. godine.

Ne odgovara im ništa osim toga da se nametnu rješenja koja će, po mogućnosti, ići na štetu RS. I traže problem tamo gdje ga nema.

I dok sav normalan svijet promoviše "domaći proizvod" kao svoj brend, Bosna i Hercegovina kao "navođena" zemlja nudi jedino OHR.

Davno je mudri svijet koji je mudrovao po BiH znao da kaže: teško kući u kojoj neko sa strane diktira šta će večerati.

Za tu izreku u FBiH izgleda još nisu čuli. Ili možda ne žele da čuju jer im to nije u interesu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana