Želje i obaveze

Vedrana Kulaga Simić

Izborna kampanja je uveliko počela u BiH, iako su opšti izbori raspisani tek prije nekoliko dana. Posljednja godina na domaćoj političkoj sceni je, između ostalog, ostala u znaku neuspjelih pokušaja dogovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona jer politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata nisu uspjeli da dođu do modela koji bi odgovarao i jednoj i drugoj strani.

 

Obaveza BiH da izmijeni izborna pravila i Ustav u jednom dijelu nije od juče. U međuvremenu, nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je poništio dio zakona koji se odnosi na izbor delegata u FBiH, postalo je više hrvatsko pitanje nego ono o čemu je prvobitno zahtijevano, a to je da stanovnicima u ovoj zemlji koji se ne izjašnjavaju ni kao Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci bude omogućeno kandidovanje za neke od ključnih pozicija.

Međutim, silni pregovori su propali. Sud BiH je ocijenio da nema ništa sporno u sadašnjem sastavu Centralne izborne komisije BiH, ali ni nakon toga nisu zaustavljene tvrdnje stranaka članica vladajuće koalicije u RS te onih koji su okupljeni oko HDZ-a da trenutni saziv izborne komisije ne predstavlja skup stručnjaka već političkih marioneta. A upravo posljednje izjave trenutnog predsjednika CIK-a Suada Arnautovića navode to da se ozbiljno mnogi zapitaju koja je uloga te institucije na zajedničkom nivou vlasti u BiH u ovom izbornom ciklusu koji je na pragu.

Obaveza CIK-a BiH jeste da sprovodi izbore, a ne da kroji ko i kako treba da bira pojedine predstavnike u Republici Srpskoj i FBiH. Naravno, o tome može svako od članova da ima vizije ili želje, ali važni su propisi i da za bilo koje promjene Ustava i Izbornog zakona treba politički dogovor o tome. I to na domaćem terenu kako nijedan od tri konstitutivna naroda ne bi bio oštećen i kako bi uživao sva prava koja mu pripadaju.

Arnautovićeve posljednje nastupe u javnosti, sa mjesta predsjednika CIK-a, obilježile su čisto političke izjave, iako ima i previše problema sa kojima bi trebalo da se sa ostalim članovima u toj komisiji bave, imajući u vidu da su izbori blizu i da podlogu tek treba sastavljati.

CIK je, međutim, i nažalost samo jedan odraz cjelokupne slike o tome gdje je BiH danas i kakvi politički vjetrovi zapravo duvaju u susret još jednoj provjeri kod birača za čije glasove. Svako ima pravo da se legalno bori i koristi legalna sredstva u toj borbi za glasove, ali je daleko više onih koji su spremni da ruše i temelje BiH samo da bi održali na vlasti one po čijim nalozima rade i u čije ideale vjeruju. Ne mareći za posljedice.

BiH je složena zemlja, a situacija se dodatno komplikuje gotovo iz dana u dan jer bi pojedinci, posebno u političkom Sarajevu, htjeli da imaju sve i da ih se pita za sve, a ostalima da svakodnevica bude onakva kakvu im oni skroje. To, jednostavno, nije moguće, ali možda i najgore od svega jeste to da su stranci, odnosno pojedine službe i diplomate, potpiruju domaću vatru u BiH, a za istu krive druge. Mahom u Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana