Želim da ostanem statista

Danijela Bajić

Idemo opet Jovo nanovo. Taman se sve koliko-toliko smirilo, pa su ljudi stidljivo počeli da slave dječije rođendane, doduše u kućnoj varijanti, da maskirani posjećuju pozorišta i bioskopske dvorane, pa čak i da odlaze van zemlje, bar do Srbije.

Sve je, zaista, vuklo ka savršenom “hepi endu” u uzbudljivoj drami koja je trajala godinu dana.

Drama je, na svu našu žalost, dobila nastavak i u ovim momentima je poprimila obrise tragedije, za neka domaćinstva čak i horora.

Brojevi su opet podivljali, a preminulih i zaraženih je svakim danom sve više, što i ne treba da čudi, jer su, na primjer, autobusi gradskog prevoza u Banjaluci blago je reći krcati. U vrat jedni drugima duvaju i stari i mladi.

Zbog toga opet možemo da zaboravimo na privatna i javna okupljanja i opet ćemo se, kao na početku pandemije, jedva raspoznavati na ulici, jer smo pod maskama poprimili tajne identitete.

Zato i ne treba da nas iznenađuje što je korona ponovo glavna gradska tema, ako je ikad i prestala da bude i na ulici se samo može čuti odjek najvećih dilema koje odražavaju trenutne strahove sluđenog naroda.

U autobusu: “Imaš li ti državljanstvo Srbije?” Kod Doma penzionera: “Jesi li se prijavio kod porodičnog za vakcinisanje?”

Dok čekamo zeleno na semaforu: “Ja vjerujem samo ruskom” i “Jeste čuli da je moguće donirati krvnu plazmu, sevap je pomoći drugim ljudima.” Za kasom: “Ugušiće me ova maska.”

I onda, izrevoltirani i smoreni zbog svega, dok skrolate najnovije tvitove, naiđete na onaj zbog kojeg izgubite dah na pet sekundi. “Ćaća ipak nije izdržao. Otišao je na bolje mjesto. Sad treba spasavati nju koja se bori sa koronom, a prije tri mjeseca je izgubila mamu, prije dva dana tatu i danas muža”.

Kada povratite dah, zamislite se i u sebi opet pronađete dodatnu snagu koja u istom momentu opravdava sve donesene mjere. Tada odlučite da nastavite da živite ovu dramu, nadajući se da ćete do kraja filma i dalje biti samo statista.

Svi zajedno moramo biti odgovorni i oprezni, ako ne zbog onih koje ne poznajemo, onda zbog onih koji nam život znače.

Samo tako ćemo uspjeti da pobijedimo ovaj, ko zna po koji već talas virusa korona, pomognemo sebi i svima oko sebe, jer ko danas zaista sa sigurnošću može da kaže bilo kakvu procjenu u vezi sa načinom prenosa ove pošasti koja je uzdrmala planetu?+


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana