Zdravstvo zove hitnu pomoć

Dragana Orlović

Koliko para - toliko muzike! Stara je izreka koja već vijekovima može vrlo precizno da definiše pojedine situacije i procese.

Ali šta kada para nema, kada ih nestane, a nastanu dugovanja, i to u jednoj veoma važnoj oblasti kao što je zdravstvo?

Da li smo uopšte svjesni koliko je ovaj segment bitan u društvu ili ga se sjetimo samo kada nam zatreba recept, lijek, kada nam je potrebna ovjerena knjižica, uputnica ili pomoć ljekara? Već dugo zdravstvo u Republici Srpskoj ima ozbiljnih problema, a jedan od najvećih, moglo bi se reći i njegova "rak-rana" jeste besparica koja polako, ali sigurno urušava ovaj sistem.

Duguje se na sve strane. Duguje se za sve i svašta. Od bolnica, kliničkih centara, domova zdravlja, pa do samog Fonda zdravstva. Dugovi više nisu veliki, već astronomski, a njihova posljedica je sve očiglednija.

Manjak novca je, prije svega, u kasi Fonda zdravstva RS koji se direktno odražava i na rast neizmirenih obaveza te institucije. Teret nedostajućih sredstava pada na zdravstvene ustanove, među kojima je sve više onih koje kasne s isplatama plata zaposlenima, ne uplaćuju doprinose i zadužuju se kod komercijalnih banaka.

U dugovima "grca" i jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, Klinički centar Banjaluka, čiji radnici nedavno nisu mogli da ovjere knjižice pa su morali da se dovijaju na razne načine kako bi otišli na pregled ili u apoteku po lijek. Zbog dugova knjižice nisu mogli da ovjere ni radnici banjalučkog Doma zdravlja. U dugovima je i Klinički centar u Istočnom Sarajevu. I bolnica u Doboju. U dugovima je... ma ko nije? 

Tešku situaciju još težom čine i dugovi prema dobavljačima. Zbog manjka novca i malih plata odlaze ljekari.

Ko u ovom trenutku ima snage i znanja da na sebe preuzme rješavanje ovih problema? Moramo li da dočekamo da nas sa bolničkih vrata vraćaju jer nema ko, a ni čime da nas liječi? Ko će zbog same te mogućnosti odgovarati...

Ne kažem da postoji čarobni štapić koji će samo tek tako moći da riješi ovaj Gordijev čvor, ali ako ne budemo vjerovali u tu "magiju", ostaćemo bez zdravog zdravstva. Ovi problemi više nisu molba niti tamo neki poziv radi reda, oni su apel za pomoć, i to hitnu pomoć...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana