Zdravstvo na zdravijim nogama

Milijana Latinović

Zdravstveni sistem svake zemlje, pa tako i Republike Srpske je žila kucavica bez koje nema napretka ni u drugim sferama života.

Godinama je zdravstvo Srpske grcalo u dugovima, nestašici lijekova i drugih medicinskih sredstava neophodnih za liječenje oboljelih. Nizali su se problemi, a uslovi liječenja bili daleko od normalnih i još dalje od onih evropskih. Međutim, u proteklih nekoliko godina "krvna slika" našeg zdravstvenog sistema počela se mijenjati na bolje. Daleko od toga da i sada mnogo toga ne nedostaje, ali se mnogo više počelo ulagati u unapređenje zdravstva, rekonstrukciju i izgradnju domova zdravlja i bolnica, te obezbjeđenje savremene opreme i edukaciju kadra.

Krenulo se sa rekonstrukcijom i izgradnjom Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, koji je nakon skoro pola vijeka zasijao u punom sjaju, izgrađena je Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu, a prije nekoliko dana svečano je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Doboju.

Ovih dana građane Srpske obradovala je i vijest da će, ako sve bude teklo prema planu, na proljeće iduće godine početi rekonstrukcija i izgradnja tri psihijatrijske ustanove i doma za osobe sa invaliditetom u RS. To znači da i porodice onih koji se liječe u tim ustanovama mogu da odahnu, jer će njihovi najmiliji konačno dobiti bolje uslove liječenja.

Koliko smo odmakli kada je riječ o unapređenju uslova liječenja svjedoči činjenica da su ljekari iz regiona i inostranstva sve češće gosti u našim bolnicama, a osim što svoja znanja i iskustva prenose našim stručnjacima, mnogi dolaze baš u Srpsku na usavršavanje.

Dobro je što su se nadležni uhvatili u koštac sa pojedinim problemima u zdravstvenom sistemu i svim silama pokušavaju da izgrade kvalitetnije i bolje bolnice. Međutim, ne treba da zaboravimo da će nam džaba biti moderni objekti i savremena oprema ako ljekari nastave da pakuju kofere i hrle preko granice. Osim savremenih uslova za rad, njima su prijeko potrebne veće i redovne plate i sve što im po zakonu pripada. Džaba se hvalimo savremenim bolnicama ako ljekari ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice i ne mogu da se liječe, a javna je tajna da ima i takvih.

Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su bolnice, nažalost, i najveći dužnici na listi Poreske uprave RS.

Sve probleme treba sagledati, analizirati i naći rješenje, koje će uz sva dosadašnja ulaganja u modernizaciju bolnica i domova zdravlja doprinijeti da naše zdravstvo stane na "zdravije" noge, a oni kojima pomoć ljekara zatreba dobiju sve što bi dobili i da su stanovnici Njemačke, Austrije, Italije, ili neke druge evropske zemlje.

Iako je značajan iskorak napravljen, ne smijemo dozvoliti da zdravstveni sistem zbog nemara i bahatosti pojedinaca ode na bolovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana