Zdravstvo na kredit

Marijana Miljić Bjelovuk

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj ulaze u začarani krug zaduženja iz kojeg nema izlaza. Novim zaduženjima vraćaju stare kredite, ali i to im je jedini izvor prihoda za izmirenje obaveza prema radnicima, budžetu RS i ostalim poslovnim partnerima.

Takva krvna slika zdravstva na sceni je već godinama. Izgleda, da joj nijedan propisani lijek, među kojima je i kredit, ne pomaže da se popravi i postane bolje. Ni prognoze zdravstvu ne idu naruku jer se svi problemi koji su nakupljani godinama ne mogu riješiti samo zaduženjima. 

Koliko god nadležni govorili da zdravstvo RS funkcioniše bez problema, to nije tako. Tome svjedoče pacijenti koji se svakodnevno u zdravstvenim ustanovama susreću sa nedostatkom čak osnovnih medicinskih sredstava, a o pojedinim lijekovima, koji su im prijeko potrebni, ne treba ni govoriti. O njima mogu samo da sanjaju.

Šta je dovelo do toga, znaju oni koje govore da zdravstvo u Srpskoj funkcioniše bez problema. Do toga kolapsa dovelo je ništa drugo nego nebriga za domaće zdravstvo zbog čega je i većina pacijenata razočarana u rad zdravstvenih ustanova.

Okidač za to bilo je, a i danas je na snazi zapošljavanje podobnih, a ne stručnih kadrova. Zbog takve prakse, koja potresa domaće javne ustanove godinama, nikoga ne iznenađuje činjenica da su zdravstvene ustanove pretrpane nemedicinskim kadrom, dok su oni najstručniji doktori otišli u inostranstvo ili kod privatnika.

Injekcija za oporavak zdravstvu obećavana je sa svih strana. Ali ona izgleda još uvijek nije pronađena. Osim ako nadležni ne smatraju da su njihove garancije za zaduženje zdravstvenim ustanovama ta injekcija.

Za bolesno zdravstvo u Srpskoj to definitivno nije lijek. Njegovo održavanje i disanje uz pomoć kredita ne vodi nigdje. Osim u sunovrat.

Jasno je i da se tona nakupljenih problemi ne može  riješiti u kratkom roku. Za to je potreban rad i predanost ali i prave odluke. Odnosno potrebni su nam izričito oni potezi koji će voditi ka oživljavanju zdravstva, a nikako ka uništavanju. Ti potezi potrebni su nam odmah, jer zdravstvo u Srpskoj i njegovi pacijenti nemaju više vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana