Zdravstvo na bolovanju

Dragana Orlović

Zdravstveni sistem je sistem koji je u svakom društvu žila kucavica i bez čijeg normalnog funkcionisanja prijeti kolaps u svim sferama.

Naše zdravstvo ima manje ili više slične probleme kao i zemlje u regionu i ne može se reći da je "na aparatima", ali ono što je sasvim sigurno jeste i da mu dijagnoza nije previše sjajna i da treba mnogo toga da se dovede u red.

Milionska dugovanja za doprinose, među kojima su dužnici i same zdravstvene ustanove, (što je jedan od apsurda, zbog toga što mnogi zdravstveni radnici nemaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu) jedan je od ključnih problema, koji sa sobom povlači niz drugih…
Da je tako pokazuju najnoviji podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji je na kraju septembra ove godine poslodavcima na ime naknada za bolovanja bio dužan skoro 30 miliona maraka. Ovaj dug je u indirektnoj vezi sa dugovima za neuplaćene doprinose. Sa druge strane, njegov iznos direktno će se odraziti na poslodavce, pa zatim na radnike, i tako ukrug…
Plete se sve veća mreža dugova i dugova, čiji će danak jednog dana platiti, a ko drugi nego pacijenti?!
A za loše poteze u zdravstvu teško se pronalazi krivac. Bar je tako bilo do sada. Teško se utvrđuje ko je odgovoran za loše poslovanje neke zdravstvene ustanove. Teško da je neko bio sankcionisan za "promašene" tendere, kažnjen za nedostatak nekog lijeka ili nagomilanog duga. Teško.
Ali, to mora da se promijeni. I da se sa tim promjenama krene odmah.
Jer ne može se reći da se ne dešavaju mnoge pozitivne stvari u zdravstvu, kao što je bilo otvaranje nove bolnice u Bijeljini ili nabavka najsavremenije opreme za Centar za radioterapiju u Banjaluci, ali one su uglavnom u sjeni problema, ali problema koji nisu nerješivi.
Naprotiv. Za njih ima lijeka.
Dugovi, bilo da su za doprinose, bolovanja ili nešto treće, kao i bilo koji drugi problem, imaju izlaz. Naravno, imaju i svoj uzrok, a i svoju posljedicu. Na stručnjacima i nadležnima je da ih otkriju, na svima nama je da im pomognemo. Zdravstveni sistem je sistem svih nas, i kao takav on ne smije da ode na bolovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana