Zdravstveno osiguranje

Svjetlana Tadić
Zdravstveno osiguranje

Jedan od poslova koji bi u budućem periodu trebalo obaviti u Republici Srpskoj zasigurno je i mijenjanje zakonske regulative u oblasti zdravstvenog osiguranja, kako bi se spriječilo da budu oštećeni i u isto vrijeme nezaštićeni i radnici i poslodavci, kao što se sada dešava.

Naime, onim poštenim poslodavcima koji redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje za svoje radnike koji odu na bolovanje, te uplate kasnije Fond zdravstvenog osiguranja ne refundira. Fond na osnovu toga firmama duguje čak 14,5 miliona maraka.

U Fondu tvrde da ima masa poslodavaca koji za svoje radnike doprinose ne uplaćuju, niti ih je briga da li će njihovi radnici imati bilo kakva primanja dok su na bolovanju. Ima, vele, i mnogo onih preduzeća koja više ne postoje, pod stečajem su ili su se jednostavno ugasila, a njihova dugovanja prema Fondu su ostala. Tako se ta ista dugovanja, pojašnjavaju, direktno od strane Fonda reflektuju prema aktivnim preduzećima i poslodavcima.

Sve to stoji, ali stoji i to da Fond ima zakonsku obavezu da isplaćuje ta sredstva. Ipak, on ih ne isplaćuje, te tako krši zakon i poslodavce i preduzeća koji brinu o svojim radnicima dovodi u težak položaj. A ta preduzeća tom istom Fondu doprinose redovno uplaćuju. Zašto ih onda kažnjavati?

Da bude još gore, preduzećima se ne uplaćuje ni novac za porodiljska bolovanja, jer dug Javnog fonda za dječiju zaštitu RS poslodavcima za naknade plata za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva iznosi oko 17,8 miliona maraka.

Poslodavci u prvi plan stavljaju problem zakonskih rješenja, te da je potrebno da se zakon promijeni i da ubuduće svi oni koji idu na bolovanje automatski prelaze u obavezu fondova.

Poslodavac koji svoje obaveze redovno izmiruje ne bi trebalo da strada zbog toga što neko neodgovorno preduzeće nije uplatilo doprinose za svoje radnike.

A Fond bi trebalo da se pozabavi problemima u svojim redovima i da "progoni" one koji mu duguju. Da se stvari mogu dovesti u red pokazuje i to da mnogi radnici ne mogu otići doktoru, čak ni u hitnom slučaju samo zato što poslodavac jedan mjesec zakasni za jedan ili dva dana da uplati zdravstveno osiguranje za radnika, jer kasni isplata plata. Fond, dakle, može da primijeni restriktivne mjere protiv onih koji mu ne izmiruju svoje obaveze. A ako ne može, treba da se obrati onima koji mogu. Jer za sve postoji rješenje.

Ako se preduzeća različito odnose prema Fondu, onda Fond različito treba da se odnosi i prema preduzećima. Treba, znači, da budu kažnjeni oni koji svoje zakonske obaveze ne ispunjavaju, a ne oni koji svakog mjeseca redovno uplaćuju doprinose. I tu nema ništa sporno ni nelogično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana