Zdravstvene ustanove

Dragana Keleč
Zdravstvene ustanove

Zdravstvo i višemilionski gubici u posljednje vrijeme u Republici Srpskoj postali su neraskidivo povezani.

I umjesto da govorimo o dobrim rezultatima u ovoj oblasti, proširenju usluga ili najnovijim zahvatima kojima držimo korak sa svijetom, stanovnici Srpske pitaju se hoće li sutra imati gdje da se liječe.

Iz godine u godinu gomilaju se milioni, ali ne prihoda, nego manjka. Ukupan gubitak zdravstvenih ustanova u RS tokom prošle godine iznosio je čak 50 miliona maraka.

Ukupan prihod zdravstvenih ustanova primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite u Srpskoj lani je bio oko 407 miliona maraka, dok je rashod bio veći od 457 miliona KM.

Nije mala stvar da su obaveze zdravstvenih ustanova prema zaposlenima i dobavljačima na dan 31. decembar 2010. godine iznosile više od 246 miliona maraka. Još manje može da se ospori da je nebitno da su upravo najveće neizmirene obaveze bile zbog kreditnog zaduženja, i to 111,9 miliona maraka i za primanja zaposlenih, i to više od 34 miliona maraka.

Logično pitanje koje se poslije ovih podataka postavlja jeste kako je to moguće? Pitanje na koje niko za sada ne može (neće) da odgovori.

I najveći laik u oblasti zdravstva zapitao bi se, a gdje su otišli svi ti milioni?

U opremanje bolnica sigurno nisu, jer je još uvijek prvi utisak koji bilo koja (državna) zdravstvena ustanova ostavlja, zapuštenost, zastarjelost.

I sama pomisao da se silni novac troši na unapređenje efikasnosti bolnica i klinika, pada u vodu - još uvijek se na najjednostavniji pregled ili nalaz čeka danima, sedmicama, mjesecima. Naravno, pod uslovom da uspijete "upasti" u termin za bilo šta od navedenog.

Ostala bi, logično, teorija da je više stotina miliona maraka otišlo na specijalizacije i usavršavanje naših zdravstvenih kadrova, što je donekle i tačno. Ako izuzmemo pretpostavku da su se specijalizacijama okitili "dobri" doktori i da je njihovo znanje u poređenju sa svjetskim praksama, ostalo pomalo oskudno, za ovakve izdatke vrijedi trošiti.

Laiku bi tu ponestalo ideja. Stanje u zdravstvu RS, i pod uslovom da zažmurimo na bar jedno oko, ne može se okarakterisati čak ni kao solidno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana