Zdravstvene knjižice

Marijana Miljić Bjelovuk

U Republici Srpskoj živi oko 67.000 radnika koji svakodnevno boga mole da se ne razbole, jer ne mogu da ovjere zdravstvenu knjižicu.

Udaranje pečata u njihovu knjižicu koče neuplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje jer poslodavci, kako u privatnom, tako i oni u javnom sektoru jednostavno nemaju para, mada ima i onih nesavjesnih koji ne haju mnogo za doprinose.

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje i podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS da je dug za neuplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje premašio 200 miliona maraka. Više od 60 odsto osiguranih lica bez uplaćenog doprinosa je iz kategorije zaposlenih od čijeg se doprinosa ostvaruje gotovo 84 odsto ukupnog prihoda Fonda, pa ne treba posebno objašnjavati o kolikom je problemu riječ.

U vrijeme teške situacije i niskih plata i sama participacija od nekoliko maraka je skupa, a kamoli pregledi koji koštaju i do nekoliko hiljada maraka. Pa kada se nekako i skupi novac za plaćanje zdravstvenih usluga, radnici bez ovjerene knjižice ostaju i dalje na  mukama, jer ne mogu priuštiti lijekove čija cijena zna biti i te kako paprena.

Izlazak iz ovog začaranog kruga biće veoma težak jer je, svakako, najveći krivac za ovaj problem ekonomska kriza. Privreda kleca, para nema ni za šta, pa tako ni za one osnovne obaveze koje treba da ispoštuju poslodavci. Zdravstvene knjižice tako su postale ogledalo stanja u privredi.

Očigledno je da su bankovni računi preduzeća sve tanji i tanji, a posljedice snose ni manje ni više nego oni koji rade za taj račun. Koliko je društvo u kojem živimo dovedeno u kolaps, potvrđuje i podatak da krajem prošle godine zdravstvenu knjižicu nije moglo ovjeriti i 3.300 zdravstvenih radnika.

Očigledno je da se pojedini medicinski radnici ne mogu boriti ni za svoje zdravlje, pa kako će onda pomoći svojim pacijentima!?

Zdravlje je najvažnije u životu i bez njega "sve je ništa". Radnicima koji ne mogu ovjeriti knjižicu ništa drugo ne ostaje nego da se nadaju da se neće razboljeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana