Zdravlje privrede

Marina Čigoja

Privreda Srpske smanjila je u prošloj godini gubitke i povećala dobit, što je svakako ohrabrujući podatak, pogotovo ako imamo u vidu da smo posljednjih godina imali potpuno suprotan trend, odnosno da su gubici rasli, a dobit se smanjivala.

Međutim, ovo svakako ne znači da se privreda oporavila i da su problemi iza nas. Podaci koje je Privredna komora RS objavila pokazuju da su najveći problem privrede - nelikvidnost i zaduženost i dalje prisutni i da se povećavaju.

Obaveze privrede u prošloj godini povećane su za oko četiri odsto, dok su kratkoročna potraživanja dostigla ogromnih 4,037 milijarde KM, odnosno veća su za skoro sedam odsto u odnosu na godinu ranije.

Rast potraživanja, i pored toga što je lani došlo do povećanja aktivnosti preduzeća, ukazuje na to da svježeg novca nema i da je sve više preduzeća primorano da poslove završava "preklapanjem".  Nemogućnost naplate potraživanja sigurno je i mnoga zdrava preduzeća dovela na ivicu opstanka, a neka i potpuno uništila.

Zbog svega toga neophodno je preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se pozitivni trendovi iz prošle godine nastavili u ovoj godini.

Velika su očekivanja privrednika od Zakona o multilateralnoj kompenzaciji i cesiji koji bi, u određenoj mjeri, trebalo da smanji potraživanja koja sada imamo. Međutim, samo taj zakon ne može ovaj problem u potpunosti da riješi. Jedan  od prijedloga koji su privrednici i ekonomski analitičari često isticali jeste i zakonsko ograničavanje rokova plaćanja.  Međutim, osnovni problem za donošenje ovakvog zakonskog rješenja je, čini se, to što su javna preduzeća i fondovi među najvećim dužnicima.  

U svakom slučaju, rast bruto domaćeg proizvoda Srpske u prošloj godini, smanjenje gubitaka i povećanje dobiti preduzeća ukazuju na određene pozitivne pomake. Hoće li oni biti nastavljeni i u ovoj godini zavisi, prije svega, od daljih mjera koje će se preduzimati radi rasterećenja privrede i smanjenja nelikvidnosti koja guši sve veći broj firmi. S obzirom na to da su određene mjere već donesene u ovoj godini se očekuju i njihovi efekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana