Zdravlje ispred svega

Anita Janković Rečević
Zdravlje ispred svega

Zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi.

Iz te stare narodne poslovice vidi se da je zdravlje prioritet prioriteta u životu svakog čovjeka i ne vjerujem da postoji neko ko ne zna da zdravlje mora biti ispred svega.

Međutim, uprkos tome naše stanovništvo veoma malo pridaje značaj prevenciji i sopstvenom zdravlju, o čemu svjedoče mnogobrojne analize zdravstvenog stanja nacije.

Da je tako, vrlo dobro ilustruje i najnoviji slučaj iz Trebinja koji je ovih dana iznenadio, da ne kažem zaprepastio, javnost.

Naime, ljekari su u tamošnjoj bolnici odstranili tumor pedesetdevetogodišnjoj ženi težak nevjerovatnih 16 kilograma. Zauzimao je prostor od male karlice pa sve do plućne maramice, a pacijentkinja navodno uopšte nije imala tegobe. Operacija je bila kompleksna, a ljekari koji su je obavili kažu da se takvi slučajevi rijetko viđaju u praksi.

Kako i zašto se ova pacijentkinja dovela u situaciju da u njenom tijelu naraste tumor tolike veličine, zna samo ona, ali laički posmatrano može se zaključiti da najvjerovatnije godinama nije bila na ginekološkom pregledu i da je zanemarila sopstveno zdravlje.

Tumor veličine 16 kilograma zasigurno nije narastao kroz mjesec ili dva, vjerovatno je trebalo mnogo duže da naraste u tolikoj mjeri. 

Ovaj i slični slučajevi treba da budu opomena svim damama koliko su preventivni ginekološki pregledi važni za zdravlje svake od nas, te da moraju biti neizostavan dio naših života. 

Današnja medicina uznapredovala je u značajnoj mjeri, razvija se iz dana u dan i gotovo da nema bolesti koja je neizlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme. To naročito važi za karcinom grlića materice, koji se i te kako uspješno liječi u ranoj fazi bolesti, a koji je najzastupljeniji među ženskom populacijom.

Reproduktivno zdravlje žene u velikoj se mjeri može sačuvati i unaprijediti redovnim ginekološkim pregledima, samo je potrebno da budemo odgovorne, prije svega prema sebi, a onda i prema našim porodicama. Stoga ne treba da kalkulišemo kada jednom godišnje treba da posjetimo ginekologa. Sve druge obaveze mogu da čekaju, ispred sopstvenog zdravlja ne smijemo i ne treba da stavimo ama baš ništa.

Zdravstveno osiguranje građankama Srpske pokriva troškove svih ginekoloških usluga koje, ruku na srce, nisu skupe ni u privatnim klinikama. Novac uložen u zdravlje najbolje je potrošen novac i drage žene, majke, kraljice, ako niste bile ove godine na pregledu, učinite to što prije, jer možda baš taj odlazak ljekaru bude presudan za očuvanje vašeg života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana