Zdrav razum

Veljko Zeljković

Od Valentina Incka ništa novo. Visoki predstavnik u BiH ostao je dosljedan. Pristrastan kao i tokom većine svog mandata u BiH. Nastavio je po starom, te i na posljednjem zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prilikom predstavljenja godišnjeg kopi-pejst izvještaja o stanju u BiH ponovio kako su srpski političari i dalje najveći problem.

Optužio je i osudio rukovodstvo Srpske za destabilizaciju zemlje. Austrijskom diplomati u odlasku su zasmetale Dodikove riječi “miran razlaz”, “dijalog”, pozivi na “razgovor i dogovor”.  Istakao je kako smatra da je na ovaj način srpski član Predsjedništva BiH prešao “crvenu liniju” i od ostatka međunarodne zajednice zatražio da osudi takvo nedolično i rušilačko ponašanje.

U Inckovom izvještaju se, međutim, nijednom rečenicom ne pominju Izetbegovićevi skandalozni istupi i zapaljivi pozivi na rušenje Dejtona, ukidanje Srpske i stvaranje republike BiH. Ne pominje se ni bošnjačko zveckanje oružjem, pozivi na rat. Da čovjek ne povjeruje. Pa gospodine Incko, gdje ste bili i šta ste radili u ovih proteklih 12 godina? Da li vlasti Srpske ruše BiH jer traže dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje na “izvorni” dokument, ili oni koji se tome protive i traže njegovo “razmontiranje”? Da li su opasnost po BiH oni koji zveckaju oružjem ili oni koji pozivaju na “međusobni dogovor”? Ko je u ovoj priči mirotvorac, a ko ratnohuškač, te otkad to pozivi na razgovore predstavnika vlasti predstavlja udar na teritorijalni integritet i suverenitet neke zemlje? 

Sve naopako postavljeno! Udar na mozak i zdrav razum. Naravno, svjesno i planski. Incko je u čitavoj toj priči samo “službenik” zvaničnog Sarajeva. I dok je tako, BiH će biti stalna tema svjetskih medija. Biće i priča o mirnom razlazu, kao jednoj od posljednjih i iznuđenih opcija. Da je OHR kojim slučajem tokom svih ovih godina radio svoj posao, BiH bi danas bila sasvim drugačija. Ne bi bilo tenzija, pričalo bi se o ekonomiji. Ovako... 

Ključna riječ jeste “kompromis” i “poštovanje onog drugog”. Vrijeme je da se OHR zatvori i narodima u BiH ostavi mogućnost da sami odluče o budućnosti zemlje, jer dok god vlada ovaj protekcionizam, koji se do sada pokazao kao izuzetno neuspješan, razni Izetbegovići, Komšići i Džaferovići koji su se oslanjali na njega nastaviće “po starom”. BiH će i dalje biti “crna” i nedefinisana rupa na evropskom kontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana