Zbrka

Milijana Latinović

Pandemija virusa korona izmijenila je sve segmente života i sve ono što je do 5. marta 2020. godine bilo normalno okrenula je naopačke.

 Ušli smo u treću godinu pandemije boreći se za zdravlje, strepeći svakoga dana da se ne zarazimo, da ne završimo u bolničkom krevetu, ili još gore, na respiratoru. Nažalost, bilo je i previše onih koji su koronu osjetili na najteži mogući način. Njihove bitke bile su obojene strahom, strepnjama, često i nenadoknadivim gubicima.

Prije skoro mjesec dana Srpska je usljed povoljne epidemiološke situacije ukinula mjere. Maske više nisu obavezne, izuzev u zdravstvenim ustanovama i domovima za njegu starih. Svi su se na neki način vratili u normalu, od zdravstvenih radnika do ugostitelja. Uveliko se održavaju koncerti u zatvorenim objektima, sportska takmičenja... Dozvoljene su i đačke ekskurzije i maturska slavlja.

Jedino je konfuzija zavladala u učionicama, zbog mjera koje su ukinute. Ili ipak nisu. Naime, male mature, koja je odavno trebalo da postane obavezna i da se rezultati ostvareni na tom testiranju vrednuju i prilikom upisa u srednje škole, ni ove godine neće biti. Nadležni kažu zbog mjera koje su i dalje na snazi. Ili nisu.

Teško je to objasniti, jer zaista prema posljednjem uputstvu Instituta za javno zdravstvo, oprez i poštovanje mjera u školama su na snazi. S druge strane, sve mjere mimo učionica su ukinute. Ugostiteljski objekti su puni, sportski tereni, gradski autobusi... Niti ko nosi masku, niti vodi računa o fizičkoj distanci.

Nejasno je onda šta se dešava u učionicama. Svakoga dana na časovima u učionici su ista djeca, bez maski, svi zajedno. Na isti način bili bi i da se mala matura sprovodi. A zašto je neće biti, nije baš najjasnije.

Teško se oteti utisku da bi možda baš mala matura na vidjelo istjerala sve ono što u posljednje dvije, tri godine nismo naučili, jer izazova je bilo i previše. Naravno da za sve što se dešavalo nisu krivi ni nastavnici ni roditelji, a ponajmanje đaci. Kriv je virus.

Nemoguće je bilo na času od dvadesetak minuta savladati sve jezičke začkoljice i matematičke probleme, ma koliko se trudili i nastavnici i đaci, i sigurno je da će neka buduća testiranja to i pokazati. Kad-tad svaka lekcija koju nam je ukrala korona isplivaće na vidjelo. I u školama, i u životu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana