Zbogom, lokalnim šerifima

Marijana Miljić Bjelovuk

Vlada RS usvojila je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi čime će konačno stati u kraj iživljavanju pojedinih odbornika u lokalnim parlamentima, zaustaviti samovolju i njihovom neodgovorno ponašanje.

 

U protekle četiri godine vijesti o blokadama u skupštinama opština i gradova širom Srpske punile su svakodnevno novine, dnevnike, portale i rijetko je mogao proći dan, a da, kojim slučajem ne "iskoči" vijest o svađama lokalnih parlamentaraca, o tome koga treba smijeniti, ko je preletač, a ko ne… Izgleda da u pojedinim opštinama nisu ništa drugo ni radili, osim što su platu zarađivali na osnovu međusobne svađe, a ne rada u interesu onih koji su imali povjerenje.

I da se dodjeljivala nagrada za prvo mjesto u  svađi lokalnih parlamentaraca i njihovom (ne)radu žiri bi definitivno bio na ogromnim mukama jer je bila velika konkurencija, a u "bubnju" bi se sigurno našle opštine Kneževo, Kotor Varoš, Gradiška, Srbac, Milići…

Pojedini odbornici u ovim lokalnim zajednicama trebaju da budu primjer drugima kako ne treba raditi i ponašati se kada "upadneš" u odborničke klupe.

Očigledno je da su pojedini odbornici glumili lokalne šerife, te su po potrebi malo bili u vlasti, a malo u opoziciji u zavisnosti od toga "ko koliko i šta ponudi".

Na taj način su stavljali sebe iznad svake moguće vlasti, a posljedice njihovih interesa trpjeli su niko drugi do građani koji su ih izabrali.

Takvom njihovom ponašanju konačno je došao kraj jer je Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi planirano da Vlada raspusti lokalni parlament ukoliko ne funkcioniše duže od tri mjeseca. U odborničkim klupama je bilo i onih poštenih, ali takvih je sigurno mali broj.

Ovim zakonskim rješenjem, koje će najvjerovatnije na snagu stupiti poslije lokalnih izbora ove godine, planirano je da bude ograničeno zapošljavanje u upravama lokalnih zajednica koje su, kao što i ptice na grani već znaju, bile utočište pojedinim političkim miljenicima.

Nadamo se da će oni koji dođu na vlast u oktobru raditi ispravno, te da im neće biti ni potreban novi zakon o lokalnoj samoupravi kako bi ih uputio da rade za interese onih koji su ih izabrali, a ne protiv njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana