Zbogom BiH

Saša Čavrag

Razgovori Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, sa bh. liderima završio je onako kako se i očekivalo - propašću.

Da će sastanak sa Fileom završiti debaklom dalo se zaključiti i od samih lidera. Pred početak razgovara izjavljivali su da su skeptici da će nova runda pregovora u Sarajevu uroditi plodom i da će doći do rješenja kako bi bila implementirana odluka "Sejdić i Finci".

Republika Srpska jasno je rekla i već nebrojeno puta podvukla da ključ rješenja drže političari u FBiH i da je što se nje tiče, sve što je dogovoreno na briselskoj rundi prihvatljivo i moguće sprovesti u praksi, te da niko ne dovodi u pitanje prijedloge i stavove Srpske koje su tada svi lideri parafirali.

Međutim, federalni lideri nisu našli konsenzus. Nadali su se, kao i nebrojeno puta do sada, da će EU sa Fileom na čelu pritisnuti jedne ili druge (bošnjačke ili hrvatske prvake) i da će tako jedna od strana izaći kao pobjednik. Ali, izašli su svi kao gubitnici.

Pošto je izborna godina, federalni lideri neće ni pokušati da nađu rješenje za "Sejdić i Finci", jer svaki glas je bitan na oktobarskim izborima. U narednom periodu će se pozabaviti svojom avlijom i unutarstranačkim kombinacijama i borbama za fotelje u koje bi trebalo da sjednu nakon opštih izbora. Ne brine ih što su zakočili put BiH ka EU, a najviše se busaju u prsa i puna su im usta evropskih integracija i mogućnostima šta one pružaju.

Nakon debakla File je jasno rekao šta EU misli o BiH. Evropski komesar je poručio da je EU zaključila misiju u sprovođenju odluke "Sejdić i Finci" i da je to sada stvar institucija BiH, te da lideri moraju preuzeti inicijativu. Osim toga, napomenuo je da će BiH zbog ovog pretrpjeti i štetu, a to je izostanak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i nemogućnost podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Fileove izjave i upozorenja mogu stati u dvije riječi - zbogom BiH. Voz koji putuje za EU odavno je krenuo sa perona, a karta i da je avansovana više ne vrijedi pošto je FBiH zakasnila na čekiranje, a za BiH nema bojazni da će se nagnuti kroz prozor i ispasti iz voza koji odavno vozi za Brisel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana