Zazvonilo i za reformu

Milijana Latinović

Školsko zvono će u ponedjeljak pozvati đake širom Republike Srpske u klupe, a reforma obrazovanja sigurno će biti top tema u novoj školskoj godini. Reforma je u obrazovanju posljednjih godina najčešće izgovarana riječ, a po svemu sudeći, i u godinama koje dolaze izgovaraće se veoma često i glasnije nego prije.

Analiza stanja u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju pokazala je da je učenika sve manje, te da su nastavni planovi i programi zastarjeli, a prosvjetni radnici nedovoljno obučeni. Nimalo ohrabrujuća slika u obrazovanju konačno je upalila alarm kod nadležnih koji su najavili korjenite promjene a sve u cilju da se stvori “Nova škola za novo doba”. Unapređenje i modernizacija nastavnih planova i programa, uvođenje digitalnih udžbenika i bolja edukacija nastavnika samo su neki od koraka koje će Srpska uskoro napraviti a sve u cilju jačanja veza sa privredom i školovanja kvalitetnijih radnika koji će biti okosnica razvoja privrede. Između ostalog, reforma koje će uslijediti čim ekspertski tim utvrdi sve korake, obuhvatiće i način prenošenja znanja đacima. Krajnje je vrijeme da osnovci i srednjoškolci u Srpskoj prestanu bubati lekcije napamet zarad petica u dnevniku i konačno počnu savladavati gradivo sa razumijevanjem, učeći na praktičnim primjerima kako bi stečeno znanje mogli primijeniti u životu ili na poslu kada uđu u preduzeća. S obzirom na to da su nadležni najavili izmjenu pa čak i kreiranje potpuno novih nastavnih planova, za očekivati je da će se dobro pozabaviti gradivom u udžbenicima, s obzirom na to da su mnoge lekcije koje su izučavane prije deceniju, dvije, već odavno prevaziđene. Imajući u vidu činjenicu da Srpska teži procesu digitalizacije i obrazovni sistem treba da ide u korak s tim.

Možda je o svemu tome trebalo razgovarati mnogo ranije i mnogo ozbiljnije, ali ni sada nije kasno, bar za generacije koje tek stasavaju da đačku torbu stave na ramena. Za izvinjenje onima koji su znanje sticali u neuslovnim učionicama i učili lekcije koje su zastarile odavno i gotovo neprimjenjive, kasno je. Oni su već godinama na birou za zapošljavanje ili su spakovali kofere i otišli preko granice. A do toga nas je u dobroj mjeri dovela neusklađenost sistema obrazovanja i potreba tržišta rada.

Krajnje je vrijeme da školujemo kadar koji nam je prijeko potreban kako domaće fabrike ne bi ostajale prazne. Samo tako ćemo i privredu podići na noge i stvoriti svjetliju budućnost za potomke. Ne smijemo zaboraviti da izdvajanja za obrazovanje moraju biti veća i da ulaganje u tu oblast nikada nije trošak već investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana