Zavjet

Darko Momić

Izricanje doživotne zatvorske kazne prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću predstavlja pretposljednji čin haške predstave koja je započela presudom prvom osuđeniku Dušku Tadiću sada već prilično daleke 1997. godine.

Posljednji čin uoči konačnog spuštanja zavjese biće izricanje pravosnažne, a slobodno se može reći i potvrđivanje prvostepene presude doživotnog zatvora prvom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Da li će sud istorije ono što se dešavalo na sceni u Ševeningenu između presude Dušku Tadiću i presude generalu Mladiću koja je pred nama nazvati tragičnom haškom komedijom ili komičnom haškom tragedijom, sasvim je svejedno. Možda je prigodnije cjelokupnu hašku predstavu nazvati tragičnom komedijom, pogotovo poslije crnohumorne objave “Hag smanjio kaznu Radovanu sa 40 na petnaestak godina”, koja je počela da kruži po društvenim mrežama odmah po izricanju presude, a koja je na najbolji način pokazala šta Srbi misle o “pravdi” koja dolazi iza zidina Ševeningena. A misle “ne možete vi nas osuditi, koliko se mi možemo s vašim presudama sprdati”.


Međutim, koliko god haška predstava, koja traje dvije i po decenije, bila smiješna, toliko histerija, mržnja i fašizam koji su juče propagirani iz “većeg bh. entiteta” nisu nimalo smiješni, niti za bilo kakvu sprdnju. Naprotiv, predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost, ali ne za Republiku Srpsku, već za BiH, jer što je više mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj, kao što je jučerašnja, to je sve manje BiH, kao što je dejtonska. A kao bilo kakva drugačija, BiH ne može da postoji i zato treba da brinu oni koji je najviše vole i brane, a koji svojim ponašanjem Bosni i Hercegovini spuštaju zastavu na pola koplja.


Drugim riječima, kada jedan od lidera Građanskog saveza BiH Reuf Bajrović na “Tviteru” napiše “Zavjet za iduće generacije: ukidanje Republike Srpske bi bila pravda. Karadžićev zločin nije isključivo njegova lična odgovornost. Odgovornost je grupna i odnosi se na stotine hiljada učesnika. RS je genocidna tvorevina”, on i one rijetke Srbe koji se slažu da je u Srebrenici počinjen genocid i koji Karadžića ne smatraju nacionalnim herojem tjera da promijene mišljenje ili bar stave prst na čelo.

Elem, možda će oni u sebi i dalje govoriti da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Karadžić zločinac, ali naglas će umjesto Reufovog fašističkog zavjeta slušati “Zavjet” Kristine Ivanović. Bez trunke mržnje prema bilo kome. Kao svaki pravi Srbin iz Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana