Zavjet slobode

Aleksandar Stojanović

U danima kad srpski narod proslavlja veliki praznik Vidovdan, 632 godine od Kosovske bitke i 29 godina od operacije “Koridor”, kao ključne poruke odzvanjaju jedinstvo, sloboda i mir.

Danas valja postaviti pitanje da li bismo mogli ponosno stati i pogledati u oči srpske vojskovođe s Kosova polja i hrabre vojnike koji su probili koridor života. Vrlo često u novo vrijeme možemo čuti da se kosovski zavjet proglašava za mit, a da se veličanstvene operacije “Koridor” sjetimo samo jednom u toku godine.

Može li se o jedinstvu, slobodi i miru pričati dok se svakodnevno neistomišljenici proglašavaju za izdajnike, dok se po mišljenje ide u strane ambasade i dok se za dnevnopolitičke obračune obavezno zvecka oružjem i prijeti ratom? Teško, ali mora. Ovo što imamo danas ne smije postati pravilo, već izuzetak.

Nažalost, često danas čujemo i priče o kojekakvim razmjenama “Kosovo za Republiku Srpsku” i obrnuto, neke ideje koje zadovoljavaju potrebe raznoraznih centara moći. A malo ko razumije da bez Kosova ne bi bilo bilo Republike Srpske, da bez Kosovske bitke ne bi bilo koridora. Zavjet koji nam je ostavljen na Vidovdan 1389. godine nosio je vojnike i 1992. godine. Taj zavjet je sloboda. I za taj zavjet niko nije gledao nazad, niko nije postavljao pitanja, već je išao naprijed.

To nemanjićko, Lazarevo i Obilićevo nasljeđe održao je srpski narod u najtežim vremenima, a poslije godina tamnovanja i robovanja vaskrsao je i porazio dželate koji su željeli da ga obezglave i istrijebe. Vidovdan je tačka spajanja Kosova i Metohije i Republike Srpske.  I ko onda ima pravo da se odrekne bilo čega, da mijenja jedno za drugo, kad je jedno bez drugog nemoguće?!

I Kosovo polje i Duga Njiva danas su nam najčvršći i najvažniji podsjetnik da slobode nema bez jedinstva, da bez zajedništva nema mira. Potrebno nam je mnogo manje međusobnih optuživanja, a mnogo više poštovanja jedni drugih.

Poruke srpskih zvaničnika sa obilježavanja proboja koridora, ali i povodom Vidovdana, ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru. Oni prvi svojim postupcima moraju te poruke da opravdaju i da ih poštuju, da im budu glavni program, a onda i svi građani da na njima grade međusobno pomirenje.

Iskušenja je mnogo i baš zbog toga treba da se vratimo samima sebi, da poštovanjem, stalnim sjećanjem i podsjećanjem na hrabru borbu srpskih vojnika ne gledamo ko je s druge strane, da nikada ne napadamo, već samo da branimo ono što je najsvetije - slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana