Zavjera

Veljko Zeljković

Migranti zapalili šatore u kampu Lipa. Trojica Marokanaca izbola mladića u Bihaću. U Sarajevu ubijeno jedno lice. Obračun Avganistanaca i Iračana. Napuštene kuće i vikendice na meti vandala...

Građani u strahu, boje se za bezbjednost svojih bližnjih. Organizuju se i noćne straže. Iz HNK su poručili kako ih ne žele u svom kantonu. Ne žele ih ni u sarajevskom, a pogotovo Unsko-sanskom. Niko više ne želi u svom “dvorištu” ove migrante, koji svakim danom postaju sve nasilniji, opasniji i očajniji. A oni su upravo takvi zbog pogrešnih odluka i poteza pogubljenog ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića, ali i licemjerne i dvolične politike međunarodne zajednice.

U Evropi ih ne žele. Podižu žičane ograde, pojačavaju policijske snage na granici, kupuju dronove i termo-kamere... Troše ogromne pare. Ni ptica iz BiH ne može u demokratsku EU, koja nam proteklih nekoliko mjeseci priča o “napaćenim migrantima”. I onda nam isti ti drže moralne pridike. Govore gdje i kako da gradimo kampove. Pojedini inostrani novinari su čak huškali migrante, pisali im transparente i dizali na bunu u kampu Lipa. Napravljeno je potencijalno bure baruta.

Više od 15.000 migranata se danas nalazi pred pucanjem, što zbog lažnih obećanja o nekakvom boljem životu u Evropi, što zbog globalnog projekta koji sprovode pojedini zapadni centri moći. I to nisu nikakve teorije zavjere. Kako je moguće da među migrantima ima najviše Pakistanaca? Otkud toliko Marokanaca? Pa u tim zemljama nema rata, a i solidno se živi. Šta te ljude tjera da prelaze hiljade kilometara? Ko im daje lažnu nadu i plaća put? Da li balkansku rutu koriste i islamski teroristi? Zašto uopšte dolaze u BiH, kada im je bliže i jednostavnije da do te iste Evrope dođu preko Rumunije, Bugarske, Mađarske.... Zašto ti isti Pakistanci i Marokanci ne budu deportovani u svoje zemlje?

I na kraju pitanje svih pitanja. Ukoliko je toj međunarodnoj zajednici uistinu toliko stalo do ovih ljudi, zašto ne uklone ograde i ne dozvole im da krenu put Njemačke, Italije, Austrije.

Zašto Poljska ne želi nijednog migranta? Naravno i Mađarska.

Odgovor je jednostavan - boje se. I to nema nikakve veze sa demokratijom, pravima i slobodama, već sa realnošću. Nažalost, BiH je uvučena u igru Zapada. A dok je raznih Cikotića i dodvoračkih politika biće i ovakvih igara.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana