Zatvori

Svjetlana Šurlan

Iako je poznato da je BiH u donosu na druge zemlje, kako regiona, tako i EU, neuređena u mnogobrojnim segmentima, analiza o zatvorskim sistemima Savjeta Evrope pokazala je još jednu apsurdnost ove zemlje.

Naime, za boravak jednog zatvorenika ili pritvorenika u zatvoru u Republici Srpskoj ili FBiH dnevno se iz budžeta izdvaja oko 60 maraka.

To je čak za tri puta više od pojedinih zemalja iz regiona.

Tu još nije kraj, Savjet Evrope utvrdio je, mada ne ove, već prošle godine, da se za zatvorenike koji budu osuđeni pred Sudom BiH iz budžeta BiH dnevno izdvaja oko 180 maraka.

Za ovogodišnju analizu im iz institucija sa nivoa BiH nisu dostavljeni podaci o ovim troškovima, ali je malo vjerovatno da se to promijenilo.

S druge strane u Srbiji se dnevno po zatvoreniku izdvaja oko 40 maraka, u Crnoj Gori oko 30, u Hrvatskoj oko 25, u Makedoniji oko 20 maraka.

Nadležni u BiH koje odlučuju o budžetima na svim nivoima na neki način su zaključili da domaći zatvorenici zaslužuju da žive luksuznije, bar prema ovim podacima.

A da li zaista domaći zatvorenici imaju bolje ćelije, hranu, zdravstvenu zaštitu, bezbjednost... što ulazi u procijenjeni trošak? Jer svakodnevno se registruju mnogobrojne žalbe iz kojih je vidljivo da zatvorenici nemaju adekvatne uslove boravka u zatvorima. O tome da se već godinama rješava problem prenatrpanosti, ne treba ni govoriti.

Možda su pak kod nas plaćeniji čuvari, doktori, čistačice i drugo osoblje u zatvorima... a hrana skuplja? Kada se vidi razlika u platama i namirnicama između BiH i zemalja u regionu, teško se može reći da je tako.

BiH je svrstana u rang najbogatijih zemalja Evrope po ovim izdvajanjima, ali se postavlja pitanje šta ko ima od toga.

Dok se ne daju odgovori na pitanja koja se sasvim logično postavljaju BiH će sasvim sigurno i dalje biti crna rupa u regionu, a neefikasna i nefunkcionalna država u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana