Zatvori i zakoni

Goran Maunaga

Još jedan u nizu apsurda BiH je i više od deceniju duga nemogućnost dogovora, odnosno potpisivanja memoranduma o izvršenju zatvorskih kazni.

Tako je i po tom pitanju BiH godinama potpuno van evropskih normi po kojima je osuđenicima omogućeno da služe kaznu u kazneno-popravnoj ustanovi koja je najbliža mjestu njihovog stanovanja.

Kome to odgovara i zašto, ko i zbog čega onemogućava potpisivanje tog memoranduma?

Na to pitanje konkretno ne mogu da odgovore ni pravni eksperti, ali jasno je da to danas uopšte ne bi ni bilo evidentirano kao problem da su, kojim slučajem, takvi stručnjaci kojima nije ovladala politika bili na pozicijama onih koji odlučuju o potpisivanju tog memoranduma.

Dakle, loša, nakaradna politika i nesposobni kadrovi odlučili su da, recimo, pripadnici srpskog naroda koje federalni i kantonalni sudovi osude za ratne zločine kaznu moraju da izdržavaju samo u zatvorima u FBiH.

Možemo samo da nagađamo je li to tako samo zato da bi takvim osuđenicima kazna bila dodatno otežana i da slučajno ne bi imali kakvu pogodnost više ako kaznu izdržavaju u zatvorima Srpske. Ali tek kad u federalnim zatvorima dođe do napada i premlaćivanja srpskih zatvorenika u vidu "vaskršnje čestitke", kako se to desilo u zeničkom zatvoru, nadležni i odgovorni kao da se malo probude.

Zar je potrebno da dođe do ubistva da bi adekvatno reagovali na ranije upućivane pritužbe srpskih zatvorenika na opštu nesigurnost, uslove života, konstantne verbalne prijetnje i povrede prava, pogotovo u zeničkom zatvoru?

Naravno da nikome ne pada na pamet da brani osuđenike od zasluženih kazni i presuda koje su im izrekli sudovi, ali niko ne može da poštuje državu koja sama ne poštuje ni osnovna prava svojih zatvorenika.

A samo neka od njih su nepoštovanje standarda koji vrijede u Evropi i retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana