Zatvor

Goran Maunaga

Od početka realizacije “velikog” projekta - izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu 2006. godine, do danas se stiglo tačno dotle dokle su “dobacile” i većina zajedničkih institucija BiH, a to je situacija u kojoj nema ni novca ni institucije, dakle, u ovom slučaju - ni para ni zatvora.

Ministarstvo pravde BiH, od samog početka glasno najavljene gradnje reprezentativnog državnog zatvora, baš kao da se ugledalo na funkcionisanje Ministarstva inostranih poslova za koje je i novodolazeći ministar konstatovao da je poput kanalizacije. E, i taj zatvor je nešto kao prava septička jama, rupa bez dna, ali koja je baš kao takva nekome i potrebna.

Da je izgradnja tog zatvora od samog početka potpuno bez kontrole i da zvaničnicima vjerovatno služi za dugoročno sumnjivo raspolaganje gomilom novca, vidi se i iz činjenice da je zemljište za gradnju pripremano čak tri puta, da ništa urađeno nije, a da je na taj “posao” potrošeno više od tri miliona maraka.

Da će budžet BiH, odnosno stanovnici koji ga pune, tek da stradaju, govori i računica Ministarstva pravde iz koje se vidi će izgradnja zatvora da košta gotovo 80 miliona. To je dakle plan, a pošto u BiH ništa nije po planu niti bez aneksa, već možemo računati da bi iz te sume mogao da bude izdvojen još koji milion za još koju pripremu zemljišta za gradnju. I da će, naravno, konačan iznos potrebnih sredstava biti bar duplo veći.

Možemo mi to nazivati bh. apsurdima ili neodgovornošću, ali riječ je o krađi novca. To se vidi iz činjenice da 2011. godine nije bilo radova, a da je zaposlenima, za koje se ne navodi šta su radili, isplaćeno čak 71.157 maraka.

Konačno, Republika Srpska se povukla iz tog projekta poslije nekoliko upozorenja na netransparentnost realizacije na koja nije bilo nikakvog odgovora.

Činjenica je da je Ministarstvu pravde BiH kao odličan izgovor za povećanje cijene gradnje, pomjeranje rokova, zastoj u radu i za ponavljanje osnovnih poslova došao zahtjev Evropske komisije za reviziju prvobitnog projekta. Dakle, novi standardi, novi poslovi, nova kvadratura objekta, novi rokovi i, što je najznačajnije, nova velika suma novca.

Naravno, i nova obećanja. A prema njima, gradnja zatvora trebalo bi da bude gotova iduće godine kad će, kako su najavili iz Ministarstva pravde BiH, zatvor primiti prve zatvorenike i pritvorenike Suda BiH.

Uzimajući sve činjenice u obzir, već sada možemo reći da se sigurno neće promijeniti ni način, ni uslovi, ni odnos zvaničnika prema izgradnji zatvora i prema budžetskom novcu.

Znači, iduće godine sigurno nema useljenja zatvorenika, ali ćemo zato slušati lažne razloge potrošenih novih desetina miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana